De patienter som omfattas är i första hand multisjuka äldre över 65 år. Den mobile doktorn kan bokas via vårdcentralerna i södra delen av Kalmar län. Försöket har tagits mycket väl emot från flera brukargrupper, bl a länets pensionärsorganisationer.
På landstingsstyrelsens arbetsutskott den 27 augusti behandlades en utvärdering efter ett års verksamhet. Redan nu kan man konstatera att det varit svårt att få vissa vårdcentraler att anlita den mobila doktorn. Det kan delvis förklaras av det regelverk som finns för projektet och det ersättningssystem som finns inom primärvården. Samtidigt har informationen om den mobila doktorn haft svårt att nå ut till primärvårdens olika enheter och till patienterna. Socialdemokraterna och vänsterpartiet var motståndare till mobil doktor redan när beslutet att genomföra försöksverksamheten togs. Tillsammans med miljöpartiet har man sedan i majoritet i landstinget gjort allt för att motarbeta verksamheten.
I stället för att göra de ändringar som behövs i nuvarande upplägg tar man den genomförda utvärderingen som anledning för att förbereda en avveckling av verksamheten. Man bortser helt från patientnyttan som man annars så ofta hänvisar till. Det finns uppenbarligen inte någon vilja från vänstermajoritetens sida att få verksamheten att fungera. Så enkelt är det.
Vi folkpartister har ställt ett antal frågor till vänstermajoriteten i landstinget om man är beredda att göra de förändringar som behövs för att skapa bättre förutsättningar för den mobila doktorn. Vi har inte fått några som helst klargörande svar och det tar vi som ett tecken på att majoriteten vill avveckla verksamheten. Det måste vara en huvuduppgift för oss förtroendevalda att undanröja de hinder som finns för att patienten ska kunna få den bästa och mest ändamålsenliga vården. Inte att motverka de goda idéer som finns.
Lars Hamrin
Folkpartiet liberalerna
Minskad trygghet för äldre
Förra året startade ett tvåårigt försöksprojekt med mobil doktor i landstinget. Verksamheten innebär bland annat en ökad trygghet för äldre och för patienter i livets slutskede. Onödiga resor till akutmottagningar och inläggningar kan undvikas genom fler hembesök. Den mobile doktorn ska ses som ett viktigt komplement till vårdcentraler, jourmottagningar samt akutmottagningen.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.