Missförstånd om vinststopp i välfärden

Marcus Hamlin, VD för Lansen omsorg, är orolig att regeringens utredning om att stoppa vinster i välfärden innebär att han kommer hindras från att utveckla vården. Det är ett tråkigt och onödigt missförstånd.

Från läsekretsen2016-11-14 10:10
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Som företagare i vårdbranschen brinner självklart Hamlin för att erbjuda bästa möjliga vård och att ständigt bli lite bättre ändå. För att lyckas med det anställer han duktiga arbetare som utför själva vården, medan han jobbar med att organisera arbete så att allt blir så bra som möjligt för vårdtagarna.

I det förslag som lagts fram nu finns inget alls som hindrar Hamlin från att utföra detta viktiga uppdrag. Han kommer kunna fortsätta kunna ge skälig lön både till sina anställda och sig själv för ett väl utfört arbete, och dessutom kunna få hela 7% avkastning på det kapital han har bundet i verksamheten. Vem av oss kan få en sån ränta på våra sparade pengar, kanske är det rent av lite väl mycket?

Det enda förslaget om vinstbegränsning i välfärden förändrar är företagens möjligheter att ta ut mer vinst än dessa 7% från företaget, pengar som till 100% är våra gemensamma skattepengar.

Det är tråkigt att Hamlin tror att det skulle hindra honom från att utveckla vården. Naturligtvis är det superbra om Lansen omsorg kan erbjuda en fantastisk vård till lägre kostnad än tidigare, och det ekonomiska utrymme det skulle skapa kan hjälpa till att lösa framtidsutmaningar inom välfärden.

Hamlin vill fokusera på hur våra begränsade resurser ska räcka till de växande behoven och hur vi lockar fler till de viktiga vårdyrkena. Genom att sluta plocka ut stora vinster, bekostade av våra skattepengar, och istället lägga dessa pengar på att erbjuda mer vård och omsorg och förbättra villkoren för arbetarna i vården så kan vi uppnå just det.

Så fortsätt utveckla vården Marcus Hamlin, det är precis det Vänsterpartiet också jobbar för.