Moderaterna har nu fått sina avregleringar

Alliansen har varit i regeringsställning under så lång tid att välfärdsektorn förvandlats från en välmående påse offentlig sektor till luft. Moderaterna har omdanat trygghetssystemen till mer eller mindre företagsöar. Detta har fört med sej att vård, skola, omsorg fått minskade verksamhetsresurser.

Från läsekretsen2013-05-31 06:57
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Arbetslinjen har fungerat så till vida att de lyckligt lottade som har jobb fått skatteavdrag flera gånger. Finansieringen av detta har tagits från allmännyttan och de utan jobb.
Moderaterna är företagarnas springpojke och därför är moderata riksdagsmä företagsekonomiskt tänkande. Det ska skäras hit och dit utan tanke på konsekvenserna. Dock ska påpekas att moderaterna innan första valvinsten öppet förklarade att jobblinjen var prio 1. De som inte hade jobb skulle tjäna mindre eftersom de arbetslösa inte var lönsamma. De kallade sej för det nya arbetarpartiet.

Anmärkningsvärt att Socialdemokraterna inte gick till motangrepp gällande detta påstående. Varför var sossarna så tysta? Moderaterna har nu fått som de velat med avregleringar till höger och vänster. Mycket kaos har uppstått genom detta.
Tänker på tågtrafiken som snart totalhavererar. Det är alltför många tågoperatörer. Det är som man säger: ju fler kockar desto sämre soppa. Sjukvården går på knäna. Istället för att höja ingångslönen för nyutexaminerad sjukvårdare kör man med hyrsystem.

En överslag ger vid hand att alternativet högre ingångslön långsiktigtigt är sann företagsekonomi. Skolan är ett multiproblem. Kommer fler lärare att stävja kunskapsluckorna bland elever som går ut 9:an? Hur ska de motivera eleverna att förstå hur viktigt det är med bra avgångsbetyg? Själv tror jag att Sverige ska snegla mot vårt östra grannland Finland som lyckats bättre. Moderaterna har lyckats med att öka inkomst/klassklyftorna och då borde de i rimlighetens namn ro skolfrågan i land. Finland har undervisning under striktare former.

Där finns det substans i värdebegreppen ordning och uppförande. De har en annorlunda klassundervisning som visar sej i fler med avgångsbetyg. Jag tror man behöver göra ett omtag där läraren som i Finland bestämmer i klassen.
Eleverna ska känna detta. Jag garanterar att en tids klagande bland elever och vuxna övergår till acceptans. Skulle tro att eleverna känner sej lättade att slippa bräcka varandra i att stöka till det under lektionerna. Det måste finnas en väl avvägd mix mellan katederundervisning och grupparbeten. Tyngdpunkten ska ligga på katederundervisning.

Bjarne Nilsson,
socialdemokrat
Hultsfred

Läs mer om