Moderaternas kamp för jämställdhet

Jämställdhet innebär att kvinnor och män ska kunna delta, bidra och ta ansvar i samhället på lika villkor. I Sverige ligger vi långt fram när det gäller jämställdhet, men när det kommer till kvinnors företagande och löner så ligger vi efter. Kvinnor tjänar i snitt 3,6 miljoner kronor mindre än män över en livstid. Så ska det självklart inte vara.

Från läsekretsen2014-04-22 07:07
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Moderaterna har genomfört en rad reformer för ökad jämställdhet. Ett exempel är jobbskatteavdraget som har gjort stor skillnad på nettolönen för dem som tjänar minst, vilket inte sällan är kvinnor i välfärdssektorn. Vi har också öppnat upp den kvinnodominerade vård- och omsorgssektorn för fler aktörer än tidigare. Något som har inneburit att såväl vårdtagare och brukare, som anställda, har fått fler valmöjligheter. Även här har kvinnor gynnats.

Möjligheten att driva företag inom välfärden har inneburit ett enormt lyft för kvinnors företagande. I dag drivs sex av tio sådana företag av kvinnor. Bara inom vårdsektorn finns ungefär 10 000 företag med fler än 100 000 anställda och givetvis ännu fler patienter. Många nya företag har dessutom etablerats som följd av RUT-avdraget, varav flertalet drivs av kvinnor.

Med anledning av detta är det högst anmärkningsvärt att vänsterpartierna, som kallar sig feminister, vill sätta käppar i hjulet för en sektor där kvinnligt företagande är så framgångsrikt! Om ett privat företag driver ett äldreboende, är det i deras ögon fel med vinst, men det är inte fel när det gäller företaget som bygger äldreboendet, eller det som levererar dess läkemedel eller utrustning. Trots att allt betalas med samma skattepengar!

Det är uppenbart att vänsterpartierna fortfarande driver den urtida föreställningen om att kvinnor ska ge omsorg av sina hjärtans godhet istället för på samma villkor som andra företagare. Den attityden riskerar göra att jämställdhetsarbetet går saktare, eller rent utav helt avstannar.

Moderatkvinnors ledarskapsutbildning MKF 22
Christin Rampeltin Molin (M) Västervik,
Anki Svensson (M) Tyresö,
Rahma Dirie (M) Stockholm,
Erica Leijonros (M) Sundbyberg,
Monica Hedberg (M) Uppsala,
Annette Ohlsson (M) Mjölby,
Elin Ax (M) Visby,
Sofia Forsgren Böhmer (M) Lomma,
Lena Drott (M) Laholm,
Inga-Lill Hast (M) Tjörn,
Sofia Westergren (M) Stenugnsund,
Lena Eckerbom Wendel (M) Vänersborg,
Niina Stenander (M) Götene,
Judith Kisch (M) Grums,
Anneli Bramvehl (M) Karlskoga,
Gunilla Franklin (M) Falun,
Elisabeth Svensson (M) Krokom

Läs mer om