Myter, lögner och okunskap

Ibland vet man inte vad som ligger bakom osanningar inom politiken. Kanske är det okunskap eller så är det så illa att politiker ljuger för att smutsa ner motståndarna för att vinna egna fördelar. Jag tänker här gå mot strömmen och redovisa några myter, lögner, osanningar eller vad det nu beror på. För att visa min goda vilja börjar jag med en borglig myt.

Från läsekretsen2006-09-06 07:16
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vårdnadsbidraget är dyrt. Fel. Med dagens arbetslöshet så kostar vårdnadsbidraget inget eller så är det till och med en samhällsvinst. Ersättningen för ett vårdnadsbidrag är lågt och ersätts föräldern av en vikarie så får vi en mindre arbetslös och de flesta har högre a-kassa. Det innebär också att en arbetslös får in en fot på arbetsmarknaden vilket har visat sig lyckosamt när det gäller friåret.
Friåret är dyrt. Fel. Friåret är ett nollsummespel som har visat sig vara ett effektivt sätt att få in arbetslösa på arbetsmarknaden. Räknar man med dem som har fått vikariat och fortfarande är kvar på arbetsmarknaden och dem som startat eget så är friåret en av de effektivaste arbetsmarknadsåtgärderna. Rena vinsten för staten.
Tjänsteavdraget tar pengar från viktigare verksamhet. Fel. Riktar man in avdraget på branscher som idag inte ger speciellt mycket till statskassan som t.ex. trädgårdsarbete, städning i hemmen, reparationer, ombyggnader, tillbyggnader i privata hem så kommer man åt en gigantisk svart marknad. Samtidigt är det så att skatten som inte kommer in från privatpersonen kommer in från företagaren som utför tjänsten så det offentliga går inte miste om skatteintäkterna. Dessutom så minskar kostnaderna för arbetslösheten och därmed ännu en vinst för det offentliga.
Grön skatteväxling slår hårt mot landsbygden. Fel. Det hörs på ordet att skatteväxling inte innebär höjda skatter utan man bara byter skatter. Sänkta skatter på inkomster och sänkta arbetsgivaravgifter ökar konkurrenskraften hos våra svenska företag vilket ger flera jobb i Sverige. Ökande skatter på olja och bensin flyttar jobben från de utländska oljefälten till svensk skogs och jordbruksbygd. Lokal bränsleproduktion skapar arbeten på nära håll. Men även frakternas fördyring gör det mer lönsamt att producera och köpa lokalt.
Företagare tjänar på svartarbete. Fel. En företagare tjänar inte något på att arbeta svart då hon/han får lika mycket över om det betalas vitt. En löntagare som på fritiden jobbar svart tjänar däremot ca det dubbla mot att jobba vitt. I skatteverkets rapport var det just löntagare som räknades som företagare då de borde ha haft en F-skattesedel. Sen förekommer det att företagare jobbar svart men det är nog för att annars får de inga jobb. De stora vinnarna när det gäller svartarbete är alltid kunden som bara betalar halva priset.
Miljöpartiet är ett enfrågeparti. Fel. Miljöpartiet har ett tankesätt som genomsyrar alla frågor, långsiktighet, helhetssyn, mångfald och hushållning med resurser. Givetvis är detta lätt att föra över på just miljöpolitiken men det funkar inom alla politikområdena. Som exempel kan jag ta barnen i skolan. Kunskapen ska hålla livet ut och då måste det ingå kunskapen om livslångt lärande. Barnen måste lära sig att förstå ur de olika typer av fakta som de lär sig hänger samman. Olika barn är olika bra på olika saker och lär på olika sätt. Därför måste skolan ha en mångfald av tekniker för barns lärande. Barn är en resurs som inte får slarvas bort. Varje barn är unikt och måste så förbli. Ett barn som inte stimuleras att utveckla sina egna specialiteter kommer inte heller att bidra med hela sin kapacitet.
Samma tanke modell går att överföra på äldrepolitiken, skattepolitiken arbetsmarknadspolitiken, jordbrukspolitiken, energipolitiken eller vad ni vill. Så visst har miljöpartiet fler frågor en miljö.
Gå inte på all propaganda från era politiker sanningen är nog att ändamålen helgar medlen och då kan en lögn som sågar en god idé tjäna sitt dunkla syfte. Frågan är om du som väljare vill ha det så?

Pontus Wessman, Horn
Riksdagskandidat
Miljöpartiet de Gröna

Läs mer om