Nackdelar med LOU

Lokala företagare får uppleva nackdelarna med kommunernas offentliga upphandlingar eftersom politiker och tjänstemän sällan är tillräckligt engagerade.

Från läsekretsen2014-06-24 07:17
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Lagen om offentlig upphandling ska följas av upphandlande enheter. Sådana enheter är bolag vars syfte är att täcka behov i det allmännas intresse, exempelvis staten, landstinget och kommuner. Lagen är ett redskap för att minska den totala kostnaden vid inköp av varor och tjänster.

Vimmerby samarbetar med grannkommunerna genom att ha en gemensam upphandlingsenhet lokaliserad i Västervik. Där finns den juridiska kompetensen som behövs för att upphandla på ett lagenligt sätt. Vid framtagandet av anbudskraven gäller det dock att beställarna, det vill säga tjänstemännen, är engagerade. Tjänstemännen är de som kan sin verksamhet bäst. Genom att vara engagerad i varje enskild upphandling kan anbudskraven anpassas till behovet. Om upphandlingsenheten inte vet hela behovet blir kraven oftast minimerade till en prisfråga. Men "lägsta anbudspris" behöver inte innebära kvalité-, service- och miljötänkande vilket man kanske önskar. Därför kan det vara svårt för lokala företag att vinna vid upphandlingar. Lokala företag är måna om sina kunder. Deras överlevnad beror på det.

Lagen är till för att utnyttja alla konkurrensfördelar som finns, för att i slutänden spara pengar. Låt säga att en verksamhet dagligen använder en maskin och att denna går sönder. Om "lägsta anbudspris" var det enda viktiga vid upphandlingen, kanske en ny maskin kan levereras först om två dagar. Om verksamheten däremot ställt krav på att ett arbetsstillestånd max får vara en timme, måste leverantören finnas närmare geografiskt sett. Kravet ställdes för att verksamheten ansåg att närhet och service är värd en lite dyrare vara eftersom arbetsstillestånd kostar både tid och pengar. Följdeffekten skulle dessutom bli att kommunala skattepengar cirkulerar tillbaka till våra landsbygdskommuner.

Om politiker anser det värt att betala lite mer för ekologisk mat, borde de även se fördelarna med att väva in relevanta krav inom kvalité, service, närhet och miljö vid inköp av andra varor och tjänster. Det skulle innebära att "anta det anbud som är det ekonomiskt mest fördelaktiga". Enligt lagen är nämligen detta det första förslaget på vilket anbud som ska antas.

Mari Sellin, Folkpartiet Vimmerby

Läs mer om