Detta har nu givit hopp om helt nya vård- och behandlingsmöjligheter inom sjukvården för patienter med t ex. diabetes typ 1, Parkinson, Alzheimer, ALS och vissa cancerdiagnoser.
Transplanterade stamceller har redan idag länge använts i behandlingen av leukemier. De bästa och mest användbara stamcellerna är givetvis individens egna. Vi bär alla på stamceller i våra vävnader, men så vitt vi nu vet är dessa i mer eller mindre grad differentierade, det vill säga de har tappat sin förmåga att utvecklas till vad som helst.
Cellterapin söker därför så tidiga stamceller som möjligt. Sådana finns bland annat i navelsträngar och navelsträngsblod. Biobanker finns redan i Sverige för navelsträngsblod, men ej individkopplade.
Ett barn som föds idag kan komma att i vuxen ålder efterfråga lämpliga stamceller mer än någon annan. Han eller hon kan komma att fråga oss åldrade före detta politiker: "Ni som 2012 visste vilken utveckling som var på gång, hur kunde ni tillåta att den viktigaste medicinen som finns på jorden slängdes bort när jag föddes? Min navelstängs stamceller!"
Jag har nu lämnat in en motion till Landstinget i Kalmar län för att utreda möjligheterna med att upprätta en biobank där man ska kunna frysa ned och spara nyföddas navelsträngar som annars bara kastas bort.
Björn Hult (M)
Navelsträngen - en livlina för livet
Under de senaste 30 åren har forskningen på stamceller pågått och nu kan man kan se banbrytande resultat. Stamceller är omogna celler med förmågan att bilda i stort sett alla slags celler i kroppen. Tanken bakom att använda stamceller för sjukdomsbehandlingar är att bland annat att odla fram friska celler för att ersätta de sjuka och därmed få tillbaka funktion som i sjukdomen gått förlorade.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.