Nej till besparingar på Barn och Utbildning

Nu får det vara slut på sparandet på våra barn och unga. Vi har den senaste tiden läst spaltmeter från orolig personal, bl.a. från förskolan i Västervik som reagerar och upplever att de inte kan klara av sitt uppdrag.
Skolan har, som vi ser det, ett alldeles för stort sparbeting på hela 45 miljoner under 2013 och i synnerhet när skolchefen Kalle Söderberg utrycker att skolresultaten ligger under riksgenomsnittet.

Från läsekretsen2013-03-16 05:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

LÄRARNA KÄMPAR för högre löner för sitt arbete. Att då ha ett sparkrav på 45 miljoner under 2013 inser vän av ordning att ekvationen inte går ihop. Moderater och Socialdemokrater fortsätter med sitt struptag mot skolan.
Tydligen så är det bara räkneverket och siffror som gäller. Detta synsätt är vi Kristdemokrater djupt kritiska och upprörda över. Att det är våra barn och unga som blir föremål och drabbade av besparingarna bryr man sig tydligen inte om från kommunledningens sida.
Att spara på det sätt som nu görs där man drastiskt drar ned i verksamheterna är politiskt mycket korttänkt. Det är lätt att riva ned, inte lika lätt att bygga upp. Risken är att vi får betala ett mycket högt pris i slutänden, allt på bekostnad av de vi älskar mest - våra barn och unga.
När förskolepersonal beskriver att den pedagogiska verksamheten får stå tillbaka och att det mer eller mindre blir en förvaring av våra barn, då är botten nådd. Som en pedagog i förskolan uttryckte sig: "Vi ser behoven men resurserna att möta barnens behov finns inte".

När Barn & Utbildningsnämndens ordförande Christin Rampeltin/Molin, i samband med senaste fullmäktigemötet, får frågan hur man ska lösa situationen blir svaret, "Det blir tufft". Samtidigt inflikar hon att det bara har dragits ned 6 tjänster på förskolan.
Problemet är bara att det skall dras ned ytterligare 16 tjänster. Finns det för kommunledningen över huvud taget någon smärtgräns? Om den finns, var ligger den då?
Med all rätt är det tydligen nödvändigt med ett föräldrauppror i kommunen. Det kanske är det enda sättet att väcka kommunalrådet Harald Hjalmarsson Moderaterna och Thomas Kronstål Socialdemokraterna som i dagsläget sitter på makten och som har pressat fram dessa orimliga besparingar.
Det går inte, menar vi, att styra och leda en kommun genom att sikta in sig och satsa på stora betongprojekt. Det är idag oerhört viktigt att kommunledningen satsar och att resurser finns tillgängliga för kärnverksamheterna som rör barn, skola och omsorg.
Vi förstår att föräldrar säger ifrån när det gäller fortsatta besparingar på barnen och de unga i Västerviks kommun. Förskolorna och grundskolan får större barngrupper och personalen blir färre, de ser barn med speciella behov men har inte möjlighet att ge dessa barn extra stöd.

VI SER NU MED all tydlighet att sedan Socialdemokrater och Moderater kom till makten så har neddragningar på valfriheten startat på allvar för föräldrarna.
Vårdnadsbidraget - föräldrars möjlighet att själva välja att vara hemma lite längre tillsammans med sina barn, avvecklas under 2013.
Möjligheten för den som vill välja dagbarnvårdare för sina barn i kommunen minskar också.

VI KRISTDEMOKRATER är övertygade om att föräldrarna i Västerviks kommun 2013 är så mogna att de själva kan bedöma vilken typ av omsorg som är bäst för deras barn. Låt föräldrarna behålla möjligheten att välja.
Förskola tidigt i ett barns liv är inte okontroversiellt:
Psykoterapeuten Louise Hallin, känd bland annat som rådgivare i tv i frågor som rör barn, menar att citat: "En för tidig separation från föräldrarna kan påverka barnet negativt. Hon tycker att det bästa är att försöka låta barnen vara hemma tills de är tre år för att anknyta till föräldrarna."
"Om man ger sitt barn en trygg bas och trygg hamn de första två och ett halvt till tre åren, då de får lära sig konflikthantering, utvecklas språkligt, kan förstå livets konstigheter utifrån föräldrarna som är närmast, så rustas de inte bara för förskolan utan för livet."
Exempelvis barn med dyslexi utreds inte tidigt nog och missar därmed en stor del av undervisningen i skolan, barn tappar självkänslan/självförtroendet och orkar inte kämpa vidare och mår psykiskt dåligt.

BARNEN FÅR INTE det stöd de förtjänar på grund av större klasser och färre lärare, lärare som har tid/möjlighet att möta de ungas behov, se och bekräfta dem som egna individer med ett eget värde.
Socialnämnden skriver i sin verksamhetsplan följande: De ungas hälsoutveckling är oroande. Vård för depressioner, ångesttillstånd och själmordsförsök ökar bland de unga, liksom vård av alkoholrelaterade diagnoser. Personer med psykisk och neuropsykiatrisk funktionsnedsättning har svårt att få sina behov tillgodosedda.
Skall förskolan och skolan fortsatt vara utsatta för besparingar som Moderater och Socialdemokrater lagt ut på 45 miljoner under 2013 så lär knappast hälsoutvecklingen bland de unga gå åt rätt håll.

För Kristdemokraterna
Gunnel Ohlin
Emanuel Sandberg
Roger Ohlin
Maud Ärlebrandt
Kerstin Lahi
Lars-Inge Karlsson
Göran Juthe
Mariette Erlandsson
Ingrid Juthe
Kent Erlandsson

Läs mer om