I en del insändare görs svepande bedömningar och kategoriska slutsatser. Alla som inte delar skribentens åsikt är idioter. Sådana insändare inbjuder inte till seriös debatt. Även "Ännu argare skattebetalare" använder denna metod, då man endast skulle räknas som "en vettig kommunalpolitiker" om man tyckte som han/hon. Är det då konstigt att det är klen tillströmning av självmordskandidater, som är beredda att förklara varför man har en annan mening än den enda godtagbara?
Ett mer respektfullt debattklimat vore önskvärt. Olika utgångspunkter, olika visioner och olika bakgrundsinformation gör det naturligt att man kommer fram till olika uppfattning i en rad frågor.
För övrigt vill jag poängtera att samtliga kostnader som skribenten frågar efter är offentlig handling. Vem som helst kan ta del av allt beslutsmaterial på stadshuset. Sedan är det uppenbart att vi politiker behöver bättra oss rejält på att förklara och motivera det vi beslutar om, för att få till stånd en allmän uppslutning. Eftersom "Ännu argare skattebetalare" inte gillar en rad beslut som tagits i bred politisk enighet, så vore det frestande att svara under pseudonym, för att inte rikta skribentens missnöje mot just min ringa person bland de 49 folkvalda. Jag väljer dock att utsätta mig för den risken, i förhoppningen att åtminstone merparten av läsarna bättre ska förstå hur man som kommunpolitier försöker väga samman olika intressen, för att uppnå en så god helhet som möjligt. Som gruppledare för de fem kristdemokraterna i fullmäktige kan jag dock knappast stå till svars för övriga partiers överväganden.
Som beslutsfattare får man en mängd information, som man ska väga samman med sina politiska visioner och den allmänna opinionen. Man har ett stort ansvar, inte bara för dagsläget utan även för den framtida utvecklingen.
Det kan vara lätt att enbart se till de självklara områdena vård, skola och omsorg. Samtidigt är det viktigt att bygga en attraktiv helhet, för att skapa en kommun som fortsätter att locka besökare, vilka förhoppningsvis återvänder och rent av bosätter sig här och tar med sitt företag. För att lyckas med det måste man satsa även på fler grenar, exempelvis kultur och näringsliv.
Vimmerby skiljer sig markant från samtliga omgivande kommuner på flera punkter. Vi har något så när lyckats bibehålla en konstant folkmängd, medan grannkommunerna sammanlagt tappat ett par tusen invånare det senaste året. Näringslivsklimatet är det näst bästa i länet och gav en tjugoåttondeplats i landet år 2004. Arbetslösheten är lägre än länsgenomsnittet. Sjukskrivningarna är så få att kommunen ligger på elfte plats i riket. Med 350 000 besökare per år i Vimmerby förs positiva omdömen om kommunen vidare ut i hela landet och delar av Europa.
Arvet efter Astrid Lindgren är viktigt att förvalta. Det är en av grundförutsättningarna för Vimmerbys unika situation. Det är därför det är så viktigt att bygga upp museet och kompetenscentret på Näs. Dess betydelse har bekräftats genom att de knappa fem miljoner som kommunen satsar, fördelat över tre år, förstärks av Regionförbundet och EU med ytterligare drygt åtta miljoner. Ansökan om EU-medlen beslutades av ett enigt kommunfullmäktige i augusti 2004.
Förutsättningarna för att utveckla Vimmerby till ett nationellt och internationellt besöksmål med barnkultur i centrum stärks därmed. Intresset för Vimmerby som besöksmål kommer att kunna breddas till att inte bara locka 350 000 barn och vuxna till Astrid Lindgrens Värld. På Näs kommer forskare och allmänhet kunna fördjupa sig i sitt intresse för Astrid Lindgren som person, samhällsdebattör och internationellt respekterad författare.
Konst skapar känslor och väcker debatt. Konstens värde ligger kanske främst i betraktarens öga och tolkning. "Källa Astrid" är ett sådant exempel. Minnesmärket över Astrid Lindgren ska vara färdigt jubileumsåret 2007.
En jury, där bland andra Astrids dotter Karin fanns med, valde ut konstverket. Kommunfullmäktige beslöt i april 2004 att konstverket skulle placeras på Näs och att konstnären skulle kontaktas för att anpassa det till den nya placeringen. 800 000 kronor avsattes till ändamålet.
Fyra ledamöter röstade emot men ingen reserverade sig. Vid kommunfullmäktige i april 2005 återkom konstnären med det omarbetade förslaget. Fullmäktige tillsköt då 200 000 kronor för markbearbetning. Vissa ytterligare förändringar har aviserats, för att undvika obehagliga associationer. En ledamot reserverade sig. Omkring fyra miljoner kronor är sedan förra året avsatta för att varsamt renovera och handikappanpassa Rådhuset till tidigt 1900-talsstil, i samråd med länsantikvarien. Genom att placera Turistbyrån i det gamla Rådhuset förs besöksströmmen in till vårt vackra centrum, där de förhoppningsvis slår sig ned vid någon servering vid Sommartorget och shoppar i våra trevliga butiker. Detta främjar det lokala näringslivet.
Att vi samtidigt får tillgänglighet och meningsfull användning av lokaler som stått oanvända allt för länge är positivt. Lokalkostnaden för Turistbyrån hamnar på samma nivå som i nuvarande lokaler.
Det är viktigt för kommunens framtid att våga göra satsningar även på kulturella värden, för att skapa nya tillväxtområden och locka nya människor att komma hit. Det är min bedömning att de här beskrivna exemplen kommer att bidra till att stärka Vimmerbys attraktionskraft hos fler grupper än idag. På så sätt kan vi förhoppningsvis undvika den negativa spiral som drabbat grannkommunerna.
Varje besökare som kommer till Vimmerby spenderar pengar och bidrar till arbetstillfällen och därmed också till kommunens välstånd. Genom ökade skatteintäkter får vi mer pengar över till hjärteområdena vård, skola och omsorg. På så vis finns goda förutsättningar för att de kultursatsningar som nu görs ska ge mångfalt igen och komma alla kommuninvånare till nytta i nästa led. Jag tror på Vimmerby som en framtidskommun. Så länge jag har väljarnas förtroende vill jag göra mitt bästa för att vi ska kunna ha en tätposition. Genom en aktiv kommunpolitik som vågar se till helheten och vikten av tillväxt kommer det att finnas resurser för att garantera trygghet och kvalitet inom såväl vård, omsorg som skola.
Gudrun Brunegård
Kristdemokrat i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen
Nog läser politiker insändare
"Ännu argare skattebetalare" upprepar i fredagens Vimmerby Tidning några frågor, som han/hon inte fått svar på. I sin uppräkning förbises den i mina ögon troligaste förklaringen, en uppfattning som jag hört flera kommunpolitiker och tjänstemän uttrycka: Åsikter som framförs i anonyma insändare kan inte tas på allvar, eftersom författaren inte är beredd att stå för dem genom att underteckna med sitt namn. Skribenten formulerar sedan fyra "förklaringar till att svar uteblivit".
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.