Sjukförsäkringen måste förändras för att företagare inte ska drabbas av en mycket låg föräldrapenning. Nu förväntar vi oss att (S) tar tag i frågan, vilket inte tidigare regering gjorde, och skipar rättvisa.
Det är glädjande att fler kvinnor vill driva företag. Färsk statistik, som presenteras av Tillväxtverket, visar att kvinnligt företagande ökade 34 procent under 2006-2012, medan ökningen för män under samma period var 19 procent. Tillväxtverkets nya projekt, "Främja kvinnors företagande", ska bidra till att skapa tillväxt, konkurrenskraft och förnyelse i svenskt näringsliv genom att fler företag drivs och utvecklas av kvinnor. Förutom det här projektet har Tillväxtverket ett regeringsuppdrag; att ta fram en strategi för hur kvinnor och män kan ta del av företagsfrämjande på lika villkor, vilket bidrar till jämställd regional tillväxt. Det är bra!
Men samtidigt som kvinnor uppmuntras att starta företag finns också en skyldighet att berätta hur det sociala skyddsnätet är uppbyggt. Vi undrar om myndigheterna och politikerna känner till vilken fälla sjukförsäkringen kan vara för företagare? Vet alla ni, som vill att fler startar eget, att det är nödvändigt att ta ut lön omedelbart vid start av aktiebolag, för att inte bli nollad hos Försäkringskassan? Alltså, du som inte tar ut lön ur ditt bolag får noll kronor i sjukpenning. Och det innebär i sin tur en låg föräldrapenning, eftersom den sjukpenninggrundande inkomsten (SGI) ligger till grund för hur stor föräldrapenningen blir. Det här kan leda till ekonomisk krasch, speciellt för ensamstående kvinnor.
Om du däremot startar enskild firma eller handelsbolag har du rätt till ett uppbyggnadsskede på två år. Det betyder att du har rätt att beräkna hur stor du tror att din nettointäkt blir under de kommande två åren. Och det medför att du får en hög sjukpenning och en hög föräldrapenning.
Vi antar att (S) fortsätter att ge Tillväxtverket uppdraget att jobba vidare med projektet "Främja kvinnors företagande". Men då måste också reglerna i sjukförsäkringen förändras så att de blir lika för alla, d v s att uppbyggnadsskedet omfattar varenda en som startar företag, oavsett företagsform. Låt inte en enda företagare hamna i en sådan besvärlig ekonomisk situation, att han/hon inte klarar av att försörja sin familj, på grund av att han/hon startade eget och dessutom valde fel företagsform.
Leif Svensson
Förbundsordförande
Småföretagarna
Maria Boborg-Trané
Styrelsemedlem,
Göteborg
Nu måste (S) skipa rättvisa
Tillväxtverkets generaldirektör säger att myndigheterna kan dra sitt strå till stacken och se till att det offentliga systemet inte diskriminerar kvinnor. Äntligen någon som håller med oss!
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.