Nu ska vi sätta Vimmerby i rörelse

Torsdagen före jul var jag inbjuden till Vimmerby - Astrid Lindgrens Rotaryklubb för att berätta om mitt uppdrag som förbundsordförande för Legitimerade Sjukgymnasters Riksförbund, som 1:e januari byter namn till Fysioterapeuterna, eftersom yrkestiteln enligt riksdagsbeslut nyligen, ändras från sjukgymnast till fysioterapeut. I samband med föredraget lämnade jag några råd och förhoppningar, som jag vill framföra också här:

Från läsekretsen2014-01-07 08:34
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När jag som nyvald förbundsordförande höll mitt installationstal i Stockholm för ett år sedan, lyfte jag fram min barndoms bygd och de värdeord som jag vet har använts i Vimmerby kommun, med Astrid Lindgren som inspiration. Det handlar om mod, fantasi och ansvar. Jag gjorde parallellen att jag gärna vill att vi använder detta som ett sätt att leda Sjukgymnastförbundet. Barndomens bygd och Vimmerby blev en förebild.

Sjukgymnaster/fysioterapeuter är välutbildade inom området fysisk aktivitet och experter på träning. Då är det smärtsamt att se hur lite vårt samhälle är lyhört för vikten av att röra på sig, att ta tillvara kroppens funktioner i alla delar av livet. En av vår tids största globala utmaningar är de sjukdomar, som är kopplade till våra levnadsvanor. Diabetes, högt blodtryck, fetma, smärta från rörelseorganen, stroke och cancer är exempel på sådana sjukdomar, som ökar snabbt där det finns områden som vi själva direkt kan påverka:

Börja inte röka! Drick och ät lagom. Detta är välkänt och det skrivs och pratas mycket om dessa levnadsvanor. Men så till en levnadsvana, som det pratas om alltför sällan och som jag vill lyfta fram särskilt.

Fysisk aktivitet. Inaktivitet är en snabbt växande riskfaktor och också en stor ohälsofaktor. Detta behöver lyftas fram i alla sammanhang, hos barn och unga, i arbetslivet, hos den åldrande befolkningen och inom äldrevården. Att använda kroppens muskler är nödvändigt. Den muskel som inte tränas förtvinar och funktionsförmågan hämmas. Ett generaliserbart råd till vuxna är: Rör på dig minst 30 min om dagen. Men alla har inte valet, och därför är det särskilt viktigt att samhället uppmuntrar och underlättar rörelse och fysisk aktivitet.

Det finns exempel där daglig fysisk aktivitet på skolschemat prövats med ytterst goda resultat. Barnen mår bättre, lärarna likaså och skolresultaten förbättras. Äldre som på sina äldreboenden får bra bemötande, god mat och läkemedel borde lika självklart erbjudas fysisk aktivitet och träning. Det ger möjlighet att bibehålla funktion och rörelseförmåga och har allmänt mycket god inverkan på hälsan.

Min uppmaning är nu att Vimmerby ska gå före, att Vimmerby kommun och dess företag, ska bli bland de första med att införa fysisk aktivitet på schemat varje dag i skolan, stimulera träning och fysisk aktivitet på arbetsplatserna, och sist men inte minst, ge förutsättningar för fysisk aktivitet och träning för alla äldre.

Ser man omedelbart många hinder, och kostnader gäller det att tänka långsiktigt och att också inse hur snabbt levnadsvanesjukdomarna ökar och vilka konsekvenser det får, både hälsomässigt och samhällsekonomiskt.

Det gäller att använda fantasin, att ta ansvar och sist men inte minst att vara modig. Att ha Astrid Lindgren som förebild är stort och förpliktigar..

Börja nu. Börja med dig själv, och de förutsättningar du själv har. Vi är alla förebilder för någon, i det har vi en särskild möjlighet. Är du chef eller ledare har du ett särskilt ansvar. Människor gör inte som du säger, utan som du gör. Behöver du tips och råd, så finns det de som står redo för att bistå. Till exempel Sveriges sjukgymnaster, snart fysioterapeuter.

Stefan Jutterdal
Förbundsordförande
Legitimerade Sjukgymnasters Riksförbund
Fr.o.m. 1 jan 2014 Fysioterapeuterna

Läs mer om