Ny polisregion positivt för Vimmerby?

Trots att den nya länspolisindelningen innebär att vi får en polisledning 35 mil bort, i Malmö, så kan det innebära positiva förändringar för Vimmerbys del. Nya inslag är att polisens arbete ska utgå från medborgarkontrakt, utökad lokal beslutanderätt men också i större samverkan med kommunen.

Från läsekretsen2014-04-09 08:28
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Detta framkom i ett möte i Linköping nyligen, som jag deltog i, där Johan Dixelius från Genomförandekommittén för den nya Polismyndigheten, Greta Berg SKL och Charlotta Gustafsson samt Per Alvant, Brottsförebyggande rådet, BRÅ, hade för kommunledningar i östra Götaland.

En samverkansöverenskommelse med kommunerna, där problemområde identifieras, ska ligga till grund för polisens prioriteringar och utgöra ett komplement till polisens generella mål.

Om man ska vara kritisk sker polisarbetet idag till en del på "intuition och magkänsla", som någon uttryckte det. I framtiden ska det ske evidensbaserat. Det betyder att undersökningar och analyser ska ligga bakom de insatser man gör.

Ett exempel: om en undersökning visar att människor känner sig otrygga på en gata, ska detta inte negligeras bara för att polisen inte har några inträffade brott rapporterade på just den gatan. Tillsammans med kommunen ska man analysera bakgrunden till otryggheten och utföra åtgärder.

Ett annat exempel: prioriterar Vimmerby kommun åtgärder mot busåkning och vårdslöst trafikbeteende av bilburna ungdomar, ska analyser göras och åtgärder sättas in i samverkan med polisen. Idag är det upp till polisens egen prioritering, i framtiden ska prioriteringen ske i samverkan med kommunen.

Polisens arbetsmodell för brottsprevention sammanfattas i fem punkter: 1) Öka svårigheten att begå brott, 2) öka den upplevda upptäcktsrisken, 3) minska vinsterna av brott, 4) minska provokation eller frustration och 5) ta bort ursäkter och incitament att begå brott.

Några av dessa punkter i förening räcker givetvis för att insatser ska göras.

I Vimmerby är också butiksstölderna frekventa. Eftersom tjuvarna har ett stort arbetsområde, som omfattar flera kommuner, måste kommunerna, exempelvis Hultsfred och Vimmerby, samverka för att minimera stölderna.

Polisen kommer att ge medborgarna löften. Besluten kommer att flytta längre ut i organisationen, närmare medborgarna, tydligheten kommer att öka, enligt Genomförandekommittén.
- En kommunledning måste också vara kraftfull och initiativrik. Det är kommunen som tar initiativ till samarbetet med polisen, med att skapa nätverk av exempelvis krögare och handel, för att samverkansmodeller ska kunna skapas, sa Johan Dixelius.

Den innevarande mandatperioden har kommunledningen i Vimmerby tagit upprepade initiativ för att förmå polisen att agera på olika indikationer. Bland annat i samtal med lokal polis men också men länspolisledning. Det är viktigt att vi fortsätter den dialogen och om vi ska kunna skapa ökad polisiär närvaro, ökad trygghet och minskad brottslighet i vår kommun, innebär det att vi måste bibehålla initiativet.

Idag har Vimmerby bra samverkansgrund både med krogar, fastighetsägare, handel och skola att jag hyser försiktiga förhoppningar om att den nya polisorganisationen ska innebära en positiv förändring.

Trots att ledningen flyttar ända till Malmö.

Micael Glennfalk (M),
Kommunalråd i Vimmerby

Läs mer om