Ny utvidgad lag mot åldersdiskriminering

Varje människa ska bli bemött utifrån den han eller hon är och inte utifrån födelseår.
Äntligen har riksdagen beslutat att utvidga den befintliga diskrimineringslagen så att även bostadsrättsföreningar, banker och sjukvården omfattas. Sedan lagen mot åldersdiskriminering i arbetslivet trädde i kraft 2009, har nästan 900 anmälningar kommit in till Diskrimineringsombudet.

Från läsekretsen2012-12-13 08:04
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Folkpartiet vill också höja åldersgränsen för hur länge man har rätt att vara kvar på arbetet från 67 till 69 år. Även åldersgränser i socialförsäkringssystemet som kan hindra
äldre, som vill arbeta längre, behöver ses över. Det gäller bland annat möjligheten till lönebidrag och bilstöd (bilstödet är begränsat till 65 år).

Negativ särbehandling av äldre förekommer inte bara på arbetsmarknaden. Det kan handla om äldre som nekats lån i banken, trots att de har goda säkerheter i form av sin villa. Äldre har nekats bensinkort och/eller kreditkort.
I sjukvården förekommer det att äldre patienter inte får samma goda behandling som yngre. Enligt Cancerfonden är en tredjedel av alla bröstcancerpatienter över 70 år, men de får sin diagnos senare därför att de inte erbjuds mammografi. Hjärt- och lungfonden menar att äldre som drabbas av hjärtinfarkt underbehandlas.

Vi måste inse att alla människor är olika - också när vi blir äldre. Äldre ska slippa bli fördomsfullt behandlade oavsett om det sker i butiken, på bostadsmarknaden, hos banken eller i sjukvården.
Vi måste sända signaler om att åldersdiskriminering inte är acceptabelt. Människor åldras olika och kronologisk ålder är inget bra mått på hur de fungerar under livets gång. Det är därför glädjande att Sveriges riksdag nu tagit en ny utvidgad lag mot åldersdiskriminering.

Som ett liberalt parti anser vi att individens behov ska stå i centrum. Individens rättigheter och valfrihet måste värnas. Med denna utvidgade lag mot åldersdiskriminering följer vi därmed en grundläggande liberal princip.
Den nya lagen träder i kraft 1 januari 2013. Genom riksdagens beslut blir Sverige ett av de första EU-länderna som lagstiftar om ett utvidgat skydd mot åldersdiskriminering. Vi har fattat vårt beslut redan innan EU:s ministerråd har tagit ställning till det EU-direktiv som ligger på dess bord.
Nu gäller det för alla att bevaka att den nya lagen efterföljs.

För Liberala Seniorer:
Barbro Westerholm, Stockholm
Leila Ulvemo, Oskarshamn
Eva-Maria Helgesson, Virserum

Läs mer om