Ökat fokus på lokalproducerad mat

Moderaterna i Vimmerby vill öka möjligheten för kommunen att köpa mer närproducerad och mer ekologisk mat till skolor och äldreomsorg.
Därför tog vi tagit initiativ i referensgruppen för norra länets inköpsorganisation till ett större fokus på detta i organisationen.
I januari möter vårt kommunalråd också lokala matproducenter i Vimmerby kommun för att diskutera frågorna, i ett samarbete med LRF lokalt.

Från läsekretsen2013-12-20 08:03
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Moderaterna vill fortsätta och fördjupa arbetet med att göra Vimmerby till en matkommun. När vi tog ledningen i Vimmerby kommun efter valet tog vi initiativet till att återgå till att så långt möjligt laga mat på plats, nära gästerna.

Idag vet vi att det inte var billigare att producera kylmat, gentemot att laga maten på plats.

När nu de små köken börjar fungera igen vill moderaterna ta nästa steg; mer närproducerad mat, mer ekologisk mat och större möjligheter för lokala producenter att vara med och konkurrera om leveranserna till kommunen.

Vimmerby kommun ingår i en samverkansgrupp om inköp med Västervik, Oskarshamn, Mönsterås, Högsby och Hultsfred. Vi delar kostnaderna för ett gemensamt inköpskontor i Västervik, där vi anställt professionella inköpare för bästa möjliga, och lagenliga, upphandling. I referensgruppen sitter kommunernas kommunalråd och kommunchefer.

Vid senaste sammanträder tog Vimmerbys moderata kommunalråd initiativ till att utreda om det är möjligt att skapa förutsättningar för logistikcentraler i norra och mellersta länet, ungefär som lastbilscentraler inom anläggningsarbeten, med lokala matproducenter som delägare och leverantörer. Tillsammans kan man leverera så stora volymer som kommunerna behöver.

Det är också viktigt att vi ser över hur anbudsunderlagen kan formuleras, för att möjliggöra för små, lokala producenter att lägga anbud och leverera till kommunen.

Följande fem utvecklingsuppgifter vill vi att inköpsorganisationen ska arbeta med:

1. Förenkla för mindre leverantörer att lägga anbud i upphandlingen av livsmedel. Genom att fråga efter varugrupper med färre produkter skapas möjligheter för lokala leverantörer att delta i upphandlingen. Det skapar jobb på vår landsbygd och det ger bra mat till oss konsumenter.

2. Vi ska anstränga oss för att lokala leverantörer ska kunna vara med och leverera mat till kommunen.

3. Undersöka den så kallade Borlängemodellen för transporter av mat till kommunernas enheter. Denna modell möjliggör att mindre och lokala leverantörer på ett enkelt sätt kan delta i kommunernas upphandling utan att ha egna transporter till enheterna. Maten levereras till en adress och körs ut i en separat distribution.

4. Matens kvalitet ska sättas i centrum före priset. Underlagen ska göras mindre byråkratiska, kvalitetssäkringar och egna kontroller utförs och varugrupper formas så att de innehåller färre produkter. Syftet är att förenkla och bereda plats för ett större antal leverantörer lokaliserade till regionen i och runt kommunen.

5. Ökat fokus och diskussion kring skolmat och matkvalitét. Moderaterna vill att Vimmerby kommun jobbar aktivt med frågor kring livsmedel och kvalitet och att vi konkret i praktiken vidtar åtgärder för att hela tiden förbättra kvaliteten och öka andelen lokalproducerade livsmedel.

Kommunstyrelsens ordförande kommer att väcka denna fråga i kommunstyrelsen i januari, med begäran om kommunstyrelsens stöd för de fem utvecklingsuppgifterna.

Moderaternas kommunfullmäktigegrupp
i Vimmerby
Micael Glennfalk,
Kommunalråd
Björn Swedborg,
Gruppledare

Läs mer om