Ökat samarbete ger sommarjobb

Nu är vi mitt i sommaren och skolornas avslutningar ligger bakom oss. Studentsången som vi nyss hört är ett givet inslag i gymnasieelevernas musikaliska repertoar. Sången ger liv åt den upprymda känsla som en tro på en ljusnande framtid för med sig. Kanske är den lyckliga studenten på väg att ta sina första trevande steg in i arbetslivet och en egen inkomst genom ett sommarjobb. Vi socialdemokrater hoppas det och vi har bra förslag för att se till att det blir verklighet!

Från läsekretsen2013-07-30 07:16
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När den borgerliga regeringen, i vårpropositionen, redogjorde för sin syn på den svenska ekonomins utveckling blev det tyvärr tydligt att man har gett upp kampen om jobben och den ljusnande framtiden.

Regeringen har pratat mycket om att alla ska jobba men har inte sett till att skapa tillräckligt med arbetstillfällen. Enligt SCB har ungdomsarbetslösheten bitit sig fast på en nivå kring 25 procent. En betydligt högre siffra än i de flesta andra jämförbara länder.

Den höga ungdomsarbetslösheten är ett slöseri som riskerar att släcka framtidstron hos en hel generation. När man är ung och har hela livet framför sig borde tillvaron präglas av framtidsplaner och optimism. Undersökningar har också visat att de flesta unga vuxna har en positiv syn på arbetslivet. Men för dem som fastnat i arbetslöshet sjunker självförtroendet för varje månad i sysslolöshet.

Ett sommarjobb är ofta ungdomars första kontakt med arbetslivet och ett sätt att få en fot in på arbetsmarknaden. Genom sommarjobb får ungdomar viktiga erfarenheter och en möjlighet att lära sig vilka krav som ställs på en arbetsplats. De får dessutom praktiska arbetslivs-erfarenheter och referenser för sitt framtida jobbsökande.

I Nynäshamn i södra Stockholms län har kommun och näringsliv arbetet fram en modell för samarbete för att skaffa fram sommarjobb åt skolungdomar. Fyra årskullars ungdomar, från årskurs 9 till sistaårselever på gymnasiet, har erbjudits sommarjobb och alla som lämnat in en ansökan garanteras minst tre veckors arbete.

Av de sommarjobb som finns i satsningen är 60 procent inom det privata näringslivet och resterande 40 procent inom den kommunala verksamheten. De privata arbetsgivare som inte kan stå för hela lönekostnaden har kunnat få en viss ekonomisk hjälp från kommunen.
Vi socialdemokrater vill nu att Nynäshamnsmodellen utvidgas till att omfatta Sveriges samtliga kommuner.

Vi vill att de kommuner som inför modellen ska få ersättning via ett riktat statsbidrag. Om alla kommuner lyckas lika bra som Nynäshamn har gjort så kan det innebära 200 000 nya sommarjobb åt unga. Det skulle innebära att 200 000 personer får en praktisk arbetslivserfarenhet, kontakter och en förståelse för arbetslivet.
Vi socialdemokrater har höga ambitioner för Sverige.

Vi vill ge våra ungdomar inspiration att sjunga om studentens lyckliga dag och ge dem en anledning till att fröjdas i ungdomens vår. Vi vill jobba aktivt för att Sveriges unga ska arbeta eller studera - inte tvingas ut i arbetslöshet.

Johan Löfstrand
Riksdagsledamot
Socialdemokraterna
Framtidspartiet

Läs mer om