Först måste vi se till att dagens undersköterskor stannar kvar på sina jobb och trivs där. Så de kan utgöra en förebild och en nödvändig resurs för att skola in unga tjejer och killar. Låt oss se på ett typiskt fall. Efter utbildningen gäller det att leta jobb. De får sitta vid telefonen på morgonen för att se om de kan få jobb den dagen.
Inringningen kan pågå under lång tid, i flera etapper, då en del kommuner försöker undvika att anställa dem då de närmar sig las. Många tröttnar och skaffar annat jobb. De ihärdiga är dock kvar och kan småningom få en tidsbegränsad anställning, t.ex. 3 månader och 60 procent arbetstid. Detta kan fortgå i tiotals år.
Någon större chans att få ett fulltidsjobb finns ej, då de befintliga 100 procentsjobben kan omvandlas till deltidsjobb då någon pensioneras. Till detta kommer delade turer, d.v.s. de arbetar både på morgonen och på kvällen, med en obetald tid mitt på dagen. Typisk lön blir ca 12 - 13 000 kronor per månad.
Tidsschemat för att ta hand om "brukarna" medger ej någon extra tid för att prata lugnt med en medmänniska i behov. Vissa kommuner har infört ett tidsstudiesystem, där undersköterskan t.ex. får rapportera via mobil när de kommer till en "brukare", vad som utförts mm. Restiden är också väl specificerad. Det blir stressigt. Tidsstudiesystem för vård av människor anser jag vara förkastligt.
Låter det som ett intressant jobb? Nej, kommuner och landsting måste värdera undersköterskornas jobb, och vården av äldre, högre och noga lyssna till deras krav på omfattning, planering och genomförande av arbetet. De ska väl också ha en lön de kan leva på. Arbetsgivarnas och kommunalarbetarförbundets behandling av undersköterskor är helt oacceptabel.
Undersköterskorna utför ett viktigt jobb och de förtjänar vår uppskattning.
Tommy Ivarsson
Kandidat till kommunfullmäktige (SD)
Om undersköterskor tycker jag
De närmaste 10 åren behöver kommuner och landsting anställa 129 000 undersköterskor. Hur ska det lyckas? Det krävs en långsiktig insats för att ge våra äldre en värdig vård. Tänk på att de byggt upp vårt samhälle.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.