Förr röstade barnen oftast som sina föräldrar, i dag är den trenden bruten.
Ett nytt kvinnoparti skulle säkerligen ta många röster från vänstern (s, v, och mp) medan junlistan skulle ställa till stora problem för borgerligheten.
Vid senaste valet till EU tog den 14,3 procent av rösterna. Den siffran är nog svårt att komma upp till vid ett riksdagsval, men låt oss säga hälften. Går vi ut från dagens opinionssiffror skulle det bli stora bekymmer för den borgerliga alliansen. Kd skulle troligen hamna utanför riksdagen och centern skulle också hänga på gärdsgårn.
På vänstersidan är risken stor att både v och mp faller bort och även om soc. ökar någon procent är de inte mäktiga att ensamt bilda regering. Låt oss anta att kvinnolistan, med eller utan Gudrun Schyman, får lika många röster som junilistan, ja, då har vi ett nytt politiskt landskap på den politiska kartan.
Det gäller nog för de etablerade partierna att tänka i rätt banor och fundera över framtiden. Maud Olofsson är ju mitt uppe i ett förändringsarbete med istt parti. Det är på tiden. Det går inte, med tanke på den befolkningsomflyttning som sker, att enbart lita sig på väljare från landsbygden. En grupp som också glöms bort är våra invandrare.
2005 blir ett intressant år. Det kommer att röra sig i väljarkåren!
Nyfiken - men inte politiker
Omändringar i väljarkåren
Riksdagsvalet 2006 kan bli en riktigt triller. Det tycks nu luta åt att vi får, förutom de redan etablera partierna, ett feministparti och att Junilistan startar upp på nytt. Blir det så kommer dessa båda listor att plocka röster från alla partier. Väljarna är idag mera rörliga än vad de var för bara tio år sedan.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.