Oppositionsrådet får mer tid att ta in bakgrundsinformation etc. från tjänstemän än tidigare, trots att dennes ersättning minskas från 50 till 35 procent, i och med att fem-sex timmar i veckan tas bort från presidieberedningen.
Oppositionen i Vimmerbys kommunfullmäktige består av centern, kristdemokraterna, folkpartiet, vänsterpartiet, miljöpartiet och sverigedemokraterna. Det är sex partier. De som har samverkan är alla utom sverigedemokraterna. De besitter 16 av fullmäktiges 49 platser.
Oppositionsrådets ersättning, ca 20.000 kronor i månaden, ersätter tid i kommunstyrelsen två dagar i månaden. Resterande kronor är ersättning för den tid oppositionsrådet lägger för att på egen hand, på den tid hen själv väljer, skaffa sig information; kontakter med tjänstemän bland annat.
Oppositionsrådet har sedan att sprida den informationen vidare till de partier hen företräder. Dessa politiska möten har aldrig varit arvoderade och är fortfarande inte, varken för majoritet eller opposition.
I en kommun av Vimmerbys storlek, med den mängd av ärenden vi hanterar, torde den tiden mer än väl räcka.
Föredragningar, som är viktiga underlag för beslut, kommer att dras i kommunstyrelsen i form av informationsärenden. Där ges fullödiga underlag för beslut, samtidigt till alla.
Kommunstyrelsens ordföranden har uppdraget att sätta agendan för kommunstyrelsen. Ingen formell skillnad mot tidigare.
Agendan bereds fortsättningsvis tillsammans med vice ordförande och kommunchefen. Samtliga heltidsarbetande. Det innebär en snabb, effektiv handläggning och kortare möten. Eller som Ingela Nilsson-Nachweij (c ) skrev i sin blogg efter valet, när hon kommenterade att Helene Nilsson (s) skulle bli ordförande i ks-beredningen: "Ordförande i en KS-beredning är väl mer arbete än makt som jag ser det."
Nu har det tilltänkta oppositionsrådet inte suttit i Vimmerbys ks-beredning men har uppenbarligen ändå en bild av arbetet där. Hon har dock rätt i att det är "mer arbete", det räds vi inte. Och mer arbete är det som väntar både Helene Nilsson (s) och undertecknad nu. Där makten finns, i KS, har oppositionen tre ledamöter av nio. Det har i princip inte majoriteten bestämt, utan ytterst väljarna.
Vimmerby har därmed kortat ärendehanteringen med ett steg. I exempelvis Västervik sitter kommunalrådet själv med beredning tillsammans med sin kommunchef. Därefter går ärendena till ett arbetsutskott, därefter till kommunstyrelsen. Vimmerby hade tidigare samma modell. Men förra mandatperioden, under ett centerpartistiskt kommunalråd, togs arbetsutskottet bort (demokratiproblem?).
Kommunalrådet skulle bereda ärenden tillsammans med vice ordförande och oppositionsråd. Skälet till att arbetsutskottet togs bort av centermajoriteten var att kommunstyrelsen skulle få fler frågor "direkt" utan att arbetsutskottet avgjort frågan innan.
Nu förstärker den nya majoriteten kommunstyrelsens påverkan ännu mer genom att flytta fler ärenden från presidiet direkt till kommunstyrelsen.
Oppositionen är orolig över minskad insyn. Egentligen handlar det inte om det, utan om att arvodet nu minskas med presidietiden. Insynen har man fortfarande, eget kontor, telefon och dator på stadshuset, tillgång till alla tjänstemäns information, och rejält betalt för att kunna lägga tid på kunskapsinhämtning.
I nämnderna är det samma sak, de s.k. gruppledarna för oppositionen får betalt/arvode för att själva hämta in den kunskap man behöver.
Det politiska inflytandet över den kommunala verksamheten kommer att öka med två heltids kommunalråd, som har en stark majoritet i ryggen. Vi får möjlighet att göra mer, både på bredden och djupet. Det ger oss förutsättningar för att hantera de stora utmaningar vi står inför, bland annat med skenande sociala kostnader och ökade behov inom äldreomsorgen.
Med de fasta ersättningar kommunen ger företrädare för oppositionen förväntar vi oss kunniga, pålästa oppositionspolitiker som kan bidra konstruktivt till att vi kan lösa bland annat de demografiska utmaningarna kommunen har.
Micael Glennfalk (M)
Kommunalråd, Vimmerby
Opposition för 20 000 i månaden
I den nya politiska organisationen får oppositionspartierna större möjlighet att påverka kommunstyrelsens beslut än tidigare.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.