Därför är det viktigt att den möjligheten finns för alla. Men så är inte fallet idag.
Som förvärvsarbetande kan du bli deltidssjukskriven och vid tillfällig sjukdom har du en karensdag. Är du däremot student förväntas du vara antingen helt frisk eller helt sjukskriven.
Det finns ingen möjlighet till deltidssjukskrivning. Som student har du dessutom 30 karensdagar, dagar då du får leva på studielån som du senare ska betala tillbaka. I praktiken omöjliggör dessa regler högre studier för unga med vissa sjukdomar och funktionshinder.
Unga går ofta direkt från gymnasiet till högre studier. Detta är något som uppmuntras, men för den som blir sjuk innebär det att man saknar en sjukpenninggrundande inkomst (SGI). De som fortsätter med doktorandstudier och stipendiefinansierad forskning hinner bli närmare 30 år innan de har en chans till någon SGI.
För den som blir sjuk eller föräldraledig innebär det att man får klara sig på grundnivån vilket innebär cirka 60 procent av studiemedlet.
Att studenter med redan låga inkomster förväntas klara sig med så lite är cyniskt och orealistiskt. Att de som studerar, och på så sätt är till gagn för hela ekonomin, drabbas så hårt är orättvist.
Om även studiemedel och stipendier fick vara SGI-grundande skulle det bli lättare att vara förälder redan under sin studietid. SGI-grundande studiemedel innebär också att även en liten extrainkomst gör skillnad.
Vårt förslag skulle innebära flera hundra kronor mer i månaden för föräldralediga studenter och de som jobbar extra skulle kunna höja sin föräldrapeng med omkring 1 500 kronor.
Vi anser även att studenter, precis som alla andra, ska kunna sjukskrivas såväl på deltid som under kortare perioder. Bara så kan vi ge möjligheten att studera till alla.
Hans Backman (FP),
riksdagsledamot
socialförsäkringsutskottet
Orimliga krav på studenter
Utbildning är grunden för att under resten av våra liv kunna få jobba med sådant vi tycker är kul och är bra på. Den som får möjlighet att utbilda sig tjänar ofta mer, mår bättre och är friskare.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.