Här i min hembygd Kisa, bedriver kyrkan dagis, loppis, begravníngsbyrå och nu ska de satsa på restaurangverksamhet med fullständiga rättigheter.
Kyrkan driver företag utan att ta de risker som privata företagare tar. Kyrkans folk har alla de trygghetsförsäkringar så som lön, sjukförsäkringar pensionsförsäkringar o.s.v. vilket många småföretagare inte kan ta ut från sina företag.
Företagare får inte heller bidrag från fonder eller skattepengar. Kyrkan har också en mängd gratis jobbare om de behöver extra arbetskraft, vilket företagarna inte har. Alltså bedriver kyrkan oskälig konkurrens mot befintliga företagare, som nu får svårt att överleva, och kanske måste lägga ner.
Här i Kisa finns det redan sex sju stycken restauranger, beroende på hur man räknar. Brist på professionellt lagad mat är det inte här i Kisa, snarare är det redan nu en överetablering. Kyrkans folk berättade också, att de före ombyggnaden ska servera 5oo stycken julbord. Hur är det möjligt utan restaurangkök? Antingen gör kyrkan något som inte följer lagstiftningen, eller också är all mat halvfabrikat som bara värms upp.
Jag minns en berättelse från skoltiden. I den berättelsen kastade Jesus ut månglarna ur templet. de passade inte in i Guds hus tyckte han.
För mig verkar det som kyrkan av idag skulle behöva en ny Jesus, som för in kyrkan på den kyrkliga vägen igen, och gör det kyrkan ska göra. Vilket inte är att driva restaurangverksamhet med fullständiga rättigheter.
Företagare
Oskälig matkonkurrens från kyrkan
Efter att jag läst en tidningsartikel i veckan, om att kyrkan i Kisa ska bygga ett restaurangkök och ansöka om fullständiga rättigheter, börjar jag undra lite över vart är kyrkan på väg.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.