Osolidarisk borgerlig politik

I statsminister Göran Perssons regeringsförklaring i riksdagen och i budgetpropositionen är temat kampen mot arbetslösheten. Göran Persson konstaterade att strukturomvandlingen på arbetsmarknaden kommer att fortsätta. Människor måste få stöd att klara den omställningen. Ett stort sysselsättningspaket läggs fram.

Från läsekretsen2005-09-16 06:46
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det innehåller bland annat:

100 000 företagare ges möjlighet att anställa sin första medarbetare genom sänkt arbetsgivaravgift.
7 500 arbetslösa akademiker ges möjlighet till arbete eller praktik i stat och småföretag.
13 000 praktikplatser och 3 000 lärlingsplatser skapas för unga arbetslösa.
10 000 utbildningsvikariat inrättas i vården och omsorgen.
20 000 plusjobb inrättas för att höja kvaliteten i offentlig sektor.
17 500 nya högskoleplatser skapas.
1 000 fler ges plats inom den kvalificerade yrkesutbildningen.

Det är också så att investeringarna ökar kraftigt och företagen bygger ut. Förra året startades cirka 40 000 nya företag i Sverige. Inte på tjugo år har nyföretagandet varit så högt.
Den 7 september har den borgerliga kvartetten från länet Nils Fredrik Aurelius, Agne Hansson, Chatrine Pålsson och Sverker Thorén en artikel där de målar en dyster bild av läget i Sverige och hur mycket bättre det skulle bli om de borgerliga partierna fick bestämma.
Vi socialdemokrater delar uppfattningen att arbetslösheten är för hög. Men det känns olustigt att ännu en gång få läsa av borgerliga företrädare att förtidspensionerade och sjukskrivna egentligen inte är det utan ska arbeta. Naturligtvis ska alla som kan ges chansen att börja arbeta igen. Men finns i den borgerliga världen inga som är utslitna eller är så allvarligt sjuka att de inte kan arbeta?
De fyra skriver att de vill ha arbetslöshets- och sjukförsäkringar "som fokuserar på att så tidigt som möjligt hjälpa den som blivit sjuk eller arbetslös tillbaka till arbete". Varför talar ni inte klartext? I själva verket föreslår ni ju att ersättningarna ska sänkas så mycket att människor ska tvingas tillbaka till arbetsmarknaden. Ni har fortfarande inte lyckats förklara hur det blir fler jobb med den metoden.
På samma sätt med era skattelöften. Det ska bli mer "lönsamt att arbeta och att gå från bidrag till arbete". Ni skriver att byggnadsarbetare, lärare och sjuksköterskor ska få skattesänkningar. Det är säkert sant att de kan få det. Men ska det ske genom att deras arbetslösa eller sjuka kollegor får sämre ersättning? Jag tror att de flesta betackar sig för en sådan osolidarisk politik. Och framför allt moderaternas kärnväljare, de välbeställda, kan säkert tänka sig att gå med på skattesänkningar för låg- och medelinkomsttagare. Men de utgår naturligtvis ifrån att de själva får ännu större skattesänkningar. Det förväntar de sig av sitt moderata parti.

Krister Örnfjäder,
Västervik,
riksdagsledamot (s)

Läs mer om