Östling och politisk dialog

Jan Östling och jag har under de senaste åren haft åtskilliga debatter, både i kommunfullmäktiges talarstol och på tidningens debattsida. Syftet är vanligtvis att inför åhörarna respektive läsarna klargöra våra partiers olika ståndpunkter i betydelsefulla frågor.

Från läsekretsen2006-06-20 06:45
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den senaste debatten har dock tagit en oväntad vändning. I sitt senaste inlägg är Östling närmast försonlig och överslätande. Och efter fyra år som fritidspolitiker har jag full förståelse för de slitningar man har i lojaliteten till sitt arbete kontra sitt förtroendeuppdrag.
Jag har dock svårt att känna igen mig i hans beskrivning av mig och mitt parti som "sårade oskulder". De exempel han ger är förvånande: SVT:s Dokument Inifrån, som målade upp en splittring inom mitt parti, där kritiken uteslutande grundade sig på tyckande från personer som står utanför partiet. Motsvarande granskningar av andra partier har skildrat skeenden inom partierna. Socialdemokraternas kovändningskampanj, som bestod av rena lögner, halvsanningar och undanhållande av fakta. Hans egen "lilla insändare", där han angrep i stor stil och kallade mig okunnig och oinformerad.
I själva verket konstaterar jag hur Östling i allt detta nyttjar de klassiska knepen för att förminska kvinnor som vill delta i den offentliga debatten. Manlig härskarteknik, som vänsterpartister normalt kritiserar, praktiseras av Östling till sista raden.
Detta är hans taktik: Försök acceptera lite kritik, uppträd inte som sårad oskuld, du har förmåner som jag inte har, bli inte så upprörd och så avslutar han med att blanda in VM i fotboll, vad det nu har med min insändare att göra. Men så gör tydligen vissa män när de debatterar.
I vårt demokratiska samhälle råder yttrandefrihet och åsiktsfrihet. Vi har frihet att uttrycka vår uppfattning. Vi har full frihet att ge våra olika perspektiv på olika frågor och kritisera dem som tycker annorlunda.
Och när vi blir angripna har vi rätt att försvara oss, ge en bakgrund, förklara.
Jag förbehåller mig därför rätten att själv avgöra i vilka frågor jag vill ge allmänheten en kompletterande bild, utan att först fråga Östling om lov.

Gudrun Brunegård (kd)

Läs mer om