De har alla beslutat att sälja av sina aktier i fossilbränsleindustrin. Bakom besluten finns oron för den globala uppvärmningen.
Men troligen gör de också en finansiell riskbedömning. Vi är många som minns fastighetsbubblan som sprack på 90-talet och IT-bubblan ett decennium senare. Familjer fick skulder för livet och aktieägare blev panka över en natt. Att fossilbubblan snart kommer att spricka är inte en särskilt vild gissning.
I slutet av året hålls klimattoppmöte i Paris. Om världens länder får till ett globalt klimatavtal som klarar tvågradersmålet, måste 80 procent av alla nu kända olje-, kol- och gasfyndigheter lämnas i jorden.
Världens fossilbolag värderas till runt 5.ooo miljarder dollar, men det värdet vilar alltså på naturresurser som inte kan exploateras ifall vi ska undvika en klimatkatastrof. AP-fonderna som förvaltar våra framtida pensioner riskerar dem genom att placera i koldioxidvärstingar - bolag som om ett par år kan vara värda en bråkdel av dagens värde.
Finns det då alternativ? Storbritanniens ledande investerare i vindkraft till havs är en grön statlig bank med en genomsnittlig avkastning på nio procent. Svenska kyrkans kapitalförvaltning, som har sålt sina fossilaktier, har gått bättre än aktieindex under de tre senaste åren.
Staten som vill påskynda klimatomställningen bör gå i borgen genom gröna obligationer. Då kan AP-fonderna investera utan risk för sänkta pensioner.
Men viktigare än avkastningen är framtida generationers möjlighet att leva ett gott liv. I mars nådde den globala koldioxidkoncentrationen i atmosfären över 400 ppm, vilket sannolikt är den högsta jorden upplevt på över tre miljoner år. De som föds i dag kan som 85-åring få uppleva en jord som är 3 till 8 grader varmare.
År 2100 kan delar av vår jord vara obeboelig, enligt FN:s klimatpanel, samtidigt som vi riskerar en massutrotning av djur- och växtarter. Tillsammans äger vi redskap att göra skillnad i klimatfrågan men vi använder dem inte.
En rödgrön regering som vill "storsatsa på hållbar utveckling" bör ge våra pensionsfonder direktiv att sälja aktierna i fossila bränslen och istället investera i att bygga ut förnybara energikällor och i hållbar utveckling. Åsa Romson och Stefan Löfven har chansen att göra Sverige till ett föredöme i det internationella omställningsarbetet. Tar ni den?
Anika Agebjörn,
engagerad i "Hållbart Rimforsa"
Pontus Björkman, engagerad i kampanjen Schyssta pensioner nu
Torbjörn Vennström, aktiv i Fossil Free Stockholm
Pensionspengar riskeras i fossilbubblan
Vad har Rockefeller Foundation, The Guardian och Svenska Kyrkan ihop? Chalmers, Stanford University och Örebro kommun?
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.