Personligt konto för att ge diabetiker bättre liv

Den 14 november uppmärksammas diabetes över hela världen genom den Internationella diabetesdagen. Diabetes är en växande folksjukdom som måste få ett ökat fokus i forskning, i hälso- och sjukvård och i folkhälsoarbetet. Det behövs helt enkelt mer kunskap på alla nivåer i samhället för att förebygga, lindra och bota diabetes.

Från läsekretsen2013-11-14 08:07
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Mer än 346 miljoner människor runt om i världen lever med diabetes enligt statistik från WHO. Och antalet förväntas öka dramatiskt på grund av befolkningsökning, att allt fler lever allt längre och en förändrad livsstil. I Sverige beräknas cirka 4 procent av befolkningen ha diabetes. Varje år insjuknar närmare 800 barn och ungdomar i typ 1-diabetets. Typ 1-diabetes kommer snabbt och kräver behandling direkt. Men med modern behandling går det att leva ett bra liv trots denna kroniska sjukdom.

Ett litet barn med diabetes behöver extra tillsyn i förskolan och skolan. Enligt skolverkets riktlinjer har förskolan eller skolan ansvar för att den egenvård som föräldrarna gör hemma blir gjord även under skoltid. Därför är det bra om någon i personalgruppen har ansvar och kunskap att kontrollera blodsockervärdet, ge insulin och se till att barnet äter och mår bra.

Självfallet ska alla barn få en bra start i livet, oavsett om det ärvt en benägenhet att utveckla ett immunförsvar som angriper och förstör de celler i kroppen som producerar insulin eller ej. Här spelar föräldrarna en stor roll. Men även mödravårdscentralen, barnavårdscentralen, elevhälsan och övrig hälso- och sjukvård har en mycket strategisk och viktig roll för att förebygga utveckling av barnfetma och diabetes. Detsamma gäller idrottsrörelsen.

Tyvärr fortsätter svenskarnas medelvikt att öka. Ett konkret exempel på en politisk åtgärd för att tidigt motverka detta är att vi nu har stiftat en lag om att den skolmat som serveras i grundskolan ska vara näringsriktig. Vi kristdemokrater vill också öka inslaget av fysisk aktivitet under skolveckan.

För mig är det självklart att kunskapen om diabetes och effekter av våra levnadsvanor måste öka. Ett sätt tror jag är att involvera alla patienter mer i sin egen hälsa och att se patienten som en samtalspart i vården. Ju mer kunskap och delaktighet vi ger de som är mest berörda, desto bättre resultat. Därför är regeringens satsning på HälsaFörMig, ett personligt hälsokonto som är en säker elektronisk plats för personlig vårdinformation, ett viktigt steg. I kombination med utvecklingen av en nationell strategi för kroniska sjukdomar, som också initierats av vår socialminister, skapas verktyg för ökad kunskap och delaktighet.

Barndiabetesfondens verksamhet är värd att uppmärksammas. Genom sitt 90-konto för insamling av medel för stöd till forskning kring barndiabetes och till kunskapsspridning är den ett av många fina exempel på det civila samhällets engagemang och viktiga bidrag till ett bra liv för barn och unga.

Anders Andersson (KD)
Riksdagsledamot för Kalmar län och ledamot i socialutskottet samt ordförande i Nordiska rådets välfärdsutskott

Läs mer om