De vill också använda regeringens pengar 7,5 miljoner (det handlar om öronmärkta pengar i livets slutskede) till läkemedelsgenomgångar och vårdformer som minimerar risken att som multisjuk tvingas slussas mellan olika vårdnivåer.
Borgarna har redan innan regeringspengarna kom avsatt tio miljoner till satsning på äldrevård. Den geriatriska vården s och v lade ner före valet 2002 har i viss mån borgarna öppnat på de tre sjukhusen. S och v ger sken av att 7,5 miljoner är väldigt mycket, om man sätter det i förhållande till landstingets ekonomi på fyra miljarder 823 miljoner 554000 kronor förstår man att 7,5 miljoner är en droppe i havet. De har alldeles för lätt att också glömma den miljard i skulder de lämnade över till borgarna.
S och v har riktat kritik mot att det finns mobil läkare för Kalmar med omnejd. De påstår att varje hembesök kostar 4900 kronor. Sanningen är att den mobile läkaren arbetar på vårdcentralen som vilken läkare som helst och åker ut till patienter vid behov.
Om försöket med mobil läkare utfaller väl står norra länet på tur.
Oskarshamns sjukhus hade tidigare en del problem med att få patienter att åka dit, orsaken var framför allt att Ulf Nilsson (s) , Yvonne Hagberg (s) m.fl. i artiklar och insändare framställde sjukhuset som utarmat på vård. Det tog tid innan patienter insåg att det inte var sant, nu är det ingen som tror på utarmning längre.
Var det planerat "göra ned" Oskarshamns sjukhus som utarmat för att om s och v vinner valet i september lättare kunna göra om det till vårdcentral?
Margaretha Brodd
Vimmerby
Planerad utarmning?
Landstinget har nu en budget i balans med ett litet överskott på 145 miljoner, ett sparkapital för sämre tider och oförutsedda utgifter. Nu villi s och v ha de pengarna bl.a. till allmänmedicinska frågeställningar, forskning, metodutveckling, patientfokuserad verksamhet, Kalmena i Polen m.m.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.