Polisdistrikten följer idag länsgränsen. Det ställer till problem. Om samma brott begås i flera olika län kan det se ut som att det bara rör sig om enstaka händelser. Rikspolisstyrelsen klarar inte av samordningen. Åklagarna har samma problem. Nu ska det bli andra bullar. 21 olika myndigheter ska bli en enda. Tanken är i och för sig bra. Men den nya myndigheten kräver minutiös planering för att övergången ska gå smidigt och utan trösklar.
Arbetet med att slå ihop de 21 landstingen i olika regioner pågår. Den nya polismyndigheter är en koloss. Eventuella samordningsfördelar äts upp av en svällande byråkrati. Mera chefer med högre löner. Det enda som har läckt ut hittills är att Polisstationen i Kisa ska stänga och att Ydre får förlita sig på att polisen i Eksjö har tid att komma.
Två blivande toppchefer skrev ett brev till Kinda kommun. Det ska gälla som Polismyndighetens svar på en kommunal skrivelse. Det finns en polisstyrelse som ska föra myndighetens talan. Vykort från enskilda tjänstemän är trevliga, men cheferna talar i egen sak. Toppjobb med hög lön väntar.
De skriver att de vill bidra till en mer medborganära polis och skapa möjlighet för medborgarna att bli delaktiga i lokala problem. Vi har som medborgare valt våra politiker till riksdagen, som bildat regering och som beslutat att 21 myndigheter ska bli en. Denna koloss vilar på föråldrade idéer om stordriftsfördelar. Innan man kan se helheten är det dumt att börja pilla på grundbultarna och klippa av tårna för att skorna ska passa.
Små polisstationer har samma funktion som skola, vård och omsorg. Alla är till för att vi ska kunna känna oss trygga på landsbygden. Polisen testar om man kan lägga ner Kisa polisstation utan att möta motstånd. Där hade man fel. Att skjuta sig i foten är tjänstefel. Den lokala basen ska finnas kvar och vässas.
Polis, kommun och medborgare ska ta fram en problembild, skriver cheferna. Den har man nu fått. Vi vill ha kvar våra poliser i Kisa. Det är bra om alla skriver på listan. Polisen ska värna om rättsstaten i Kinda-Ydre, inte skapa en kriminell frizon med beväpnade medborgargarden.
Arne Grip,
Socialdemokrat
Polisens omorganisation - var god dröj!
Polísen har rätt att bruka våld. Våld ska användas med omdöme. Men det gäller att få tag i förövaren, Den som tar till större våld än nöden kräver döms för tjänstefel. Den viktigaste faktorn, för att säkra en brottsplats och kanske göra ett gripande, är tiden. Polisen ska ha nära till "jobbet" och känna till trakten. Tony Ohlsson kände till småvägarna kring Kisa och tog en mittöversväg till Malexander. Med dödlig utgång för två poliser och fängelse för dom som sköt.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.