Politik med bakgrund i vanligt folk

Vi som skriver den här debattartikeln är båda nominerade till socialdemokraternas riksdagslista i Kalmar län. Jag, Gunilla Johansson, bor i Borgholm och arbetar som undersköterska på centraloperation på Länssjukhuset i Kalmar. Jag, Camilla Stridh, bor i Vimmerby och arbetar på metallfabriken Ljunghäll i Södra Vi. Det som förenar oss båda är vår tydliga yrkesförankring på arbetsmarknaden och vårt fackliga engagemang. Vi är engagerade i LO-förbunden Kommunal respektive IF Metall. Med våra bakgrunder vet vi hur "vanligt" folk har det. Vi kandiderar eftersom vi vill påverka politiken i en rättvisare riktning och därför att riksdagen behöver ledamöter som har en aktuell koppling till arbetslivet.

Från läsekretsen2013-11-26 08:08
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På våra jobb och genom våra fackföreningar ser vi tydligt resultaten av den moderatledda regeringens politik. Vi träffar dagligen medlemmar och arbetskompisar som berättar om hur samhällsklimatet i Sverige har blivit hårdare, osäkrare och orättvisare.

Det handlar om människor som har blivit utförsäkrade ur arbetslöshetsförsäkringen eller sjukförsäkringen. Det handlar om alla dessa människor som tvingats gå på osäkra anställningar. Det handlar om hur den offentliga sektorn ständigt tvingas spara samtidigt som skatterna sänks och vinstintresset ökar. Väldigt många oroas över den höga arbetslösheten och är kritiska till hur den ekonomiska tryggheten har försämrats.

Skulle vi få medlemmarnas förtroende att representera Kalmar län vill vi sätta fullt fokus på sysselsättningen, den generella välfärdspolitiken och arbetslivets villkor.

1. Arbetslösheten måste bekämpas. Över 400 000 människor går idag utan arbete. Regeringens jobbpolitik har misslyckats.

Det krävs en aktiv och ansvarstagande arbetsmarknadspolitik. Det behövs höjda anslag till kommuner och landsting. Det krävs offentliga investeringar i nya bostäder, infrastruktur (väg och järnväg) och en aktiv industripolitik som ger fler jobb.

2. Det krävs en ny strategi för att vända de senaste årens nedrustning av välfärdssamhället. Resurserna till välfärdssektorn behöver öka och det privata vinstintresset hållas tillbaka. Samtidigt krävs det satsningar för att möta behoven av välutbildad personal inom vård och omsorg. Höj samtidigt ersättningen och taken i a-kassan och sjukförsäkringen. Var och en av oss har rätt att känna ekonomisk trygghet om vi blir arbetslösa eller sjuka.

3. Förbättra löntagarnas villkor. Under de borgerliga regeringsåren har frågor som handlar om arbetsmiljö, arbetsskador och anställningstrygghet antingen försämrats eller ignorerats. Arbetslivet har de senaste åren förvärrats, särskilt för kvinnor.

Många vittnar om ett allt högre tempo, att bemanningen har skurits ned och att otryggheten har ökat. Antalet löntagare som har tidsbegränsade anställningar, arbetar deltid, är inhyrd eller omfattas inte av kollektivavtal ökar.

Det krävs en ny politik för hållbara arbeten som får människor att växa och inte slitas ut.

Om mindre än ett år är det val. Vi tror på politikens möjligheter att förändra och förbättra samhället. Får vi medlemmarnas förtroende kommer vi att göra allt för att Sverige ska få en ny regering. Vi vill ge röst för alla människor som tycker att Sverige åter bör byggas på solidaritet, rättvisa och samarbete.

Gunilla Johansson (S), Borgholm och Camilla Stridh (S), Vimmerby

Läs mer om