Politik som försämrar ungas chanser

Snart presenterar Socialdemokraterna sitt alternativ till vårbudget. Då får vi svart på vitt om Socialdemokraterna på allvar vill bekämpa ungdomsarbetslösheten, eller om de fortfarande vill backa in i framtiden.

Från läsekretsen2013-04-30 07:49
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ungdomsarbetslösheten i Sverige har varit hög sedan 90-talet. Några grundläggande orsaker har varit brister i utbildningssystemet och alltför höga trösklar mellan skola och arbetsmarknad. Tack vare Moderaternas och Alliansens ansvarsfulla ekonomiska politik har Sverige, till skillnad från många av våra europeiska grannländer, möjlighet att bemöta dessa problem med satsningar istället för att tvingas till besparingar och krisåtgärder.

Utöver att vi har reformerat gymnasieskolan för att öka undervisningskvaliteten och minskat avhoppen har vi genomfört en rad arbetsmarknadsreformer som riktade mot ungdomar. Kopplingen mellan skola och arbetsliv har förstärkts genom satsningarna på lärlings- och yrkesutbildningar. En viktig del har också varit den halverade arbetsgivaravgiften för unga och den sänkta restaurangmomsen.

Socialdemokraterna är emot båda dessa satsningar, trots att var tredje anställd i restaurangbranschen är under 25 år. Socialdemokraternas förslag om fördubblade arbetsgivaravgifter för unga och höjd restaurangmoms,skulle kraftigt försämra ungas chans att få ett första jobb. Så tar man inte ansvar för jobben eller ungas möjligheter, varken här i norra Kalmar län eller övriga Sverige.
I vårpropositionen 2013 föreslår Alliansen ytterligare åtgärder inom utbildning, praktik, infrastruktur och regional utveckling, för att dämpa krisens effekter och motverka att den höga arbetslösheten biter sig fast.

Jan R Andersson (M),
Riksdagsledamot

Jenny Petersson (M),
riksdagsledamot
Arbetsmarknadsutskottet

Läs mer om