Undersökningen ger klara besked om varför vissa kommuner har så mycket lägre sjuktal än andra. Huvudorsaken är varken ålderstruktur, könsfördelning eller regionala skillnader. Inte heller är ett stressigt eller slitsamt arbete särskilt tungt vägande. Det vi nu vet är att omorganisationer är den viktigaste förklaringen. Det är inte så att kommuner med låga sjuktal aldrig genomför förändringar. I stället handlar det om hur dessa förändringar genomförs.
I de kommuner där arbetsledning och politiker har förstånd att möta de anställdas oro för förändringar på ett klokt och inkännande sätt är sjuktalen lägre. Det finns alla anledning till exempel för de ansvariga inom omsorgen att begrunda detta, inte minst efter den turbulens som nedläggningsbeslutet av Per-Johansgården fört med sig.
Forskarna ger tre goda råd till ansvariga som verkligen månar om sin personal.
För det första: Var tydlig om vad omorganisationen handlar om, särskilt i inledningen av processen.
För det andra: Ledningen måste visa kompromissvilja och inte till varje pris driva igenom förändringar.
För det tredje: Oron minskar om personalen får vara med och diskutera förändringarna. Skendemokrati är dock förödande, en verklig demokratisk ansats måste finnas.
I Vimmerby kommun har de ansvarig mycket att lära. Kanske kan den här presenterade forskningsrapporten utgöra en hjälp för politiker och chefstjänstemän att bättre kunna förstå att en förändring av deras eget agerande är ett av den viktigaste stegen mot en friskare och tryggare personal.
Jan Östling
Vänsterpartiet
Politikerna orsakar den höga sjukfrånvaron
Centrum för forskning om offentlig sektor vid Göteborgs Universitet presenterar inom kort en undersökning om orsaken till de höga sjuktalen i kommunerna. Resultatet borde ge ledande politiker och tjänstemän ett och annat att tänka på. Genom sitt sätt agera skapar man nämligen själva grogrunden för en ny våg av plågsam och dyrbar långtidssjukskrivning.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.