Kommunallagen talar mycket riktigt om likabehandling av invånare. Kommunal service ska ges till medborgarna på likvärdiga villkor. Det gäller exempelvis barntillsyn, äldreomsorg, renhållning och sophämtning, där särskild lagstiftning föreskriver kommunens skyldigheter. Det gäller dock inte uppvärmning. Det är fastighetsägarens ansvar och beslut att välja uppvärmningssätt.
Kommunen är naturligtvis inte skyldig att erbjuda fjärrvärme till alla kommuninvånare, oavsett kostnad. Det finns fortfarande bostadsområden i Vimmerby som inte har tillgång till fjärrvärme, eftersom det har bedömts som olönsamt. I tätorterna kan det finnas möjlighet att nätet byggs ut, om tillräckligt många i området ansluter sig, så att investeringen kan gå runt ekonomiskt. De som bor i kommunens glesbygdsområden kan dock knappast räkna med att fjärrvärmenätet någonsin kommer att nå dit.
Vimmerby Energi AB har sedan lång tid byggt upp ett fjärrvärmenät i Vimmerby tätort. Det är dock mycket kostsamt att bygga upp ett nät på nya områden. Nya investeringar ska på sikt betala sig. Utifrån detta sätts priset. Vimmerby Energi AB undersökte i god tid intresset hos fastighetsägarna i de aktuella samhällena, där beräknad kostnad redovisades. Ingen var omedveten om prisskillnaderna. Varje fastighetsägare har självständigt kunnat räkna ut om det lönar sig att haka på erbjudandet. I bostadsområden där det har varit för få intresserade skjuts investeringen på framtiden. Strikt affärsmässighet avgör.
I fråga om prissättning finns likheter med hyressättningen i kommunens fastighetsbolag, Vimarhem AB. Det finns ingen skyldighet för en kommun att ha ett fastighetsbolag, lika lite som ett energibolag, och priset sätts differentierat. De som bor i det nybyggda Västgården betalar drygt 50 procent mer i hyra än hyresgästerna i Gelbgjutaren, intill Gästgivarhagen, ett av Vimarhems allra äldsta områden. Det anser nog de flesta är rimligt. Det har också den fördelen att människor kan välja bostad utifrån inkomst eller andra prioriteringar. Valfrihet råder och må så göra!
Carl-Axel Centerstig, c,
Tomas Peterson, m,
Gudrun Brunegård, kd
Prissättning för fjärrvärme och närvärme
På Vimmerby Tidnings ledarsida framför redaktören synpunkter på att prissättningen skiljer sig för fjärrvärmen i Vimmerby tätort jämfört med närvärmen i de samhällen där den nu håller på att byggas ut. Redaktören menar att det strider mot kommunallagen och anser att alla ska få del av service till samma kostnad. Tyvärr så tillåter sig redaktören att blanda äpplen och päron på ett förvillande sätt. Tyckande är en sak, men fakta en annan. Därför finns behov av att förklara vad som gäller.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.