Privatisera gärna - men med eftertanke

Härom veckan ägde en intressant interpellationsdebatt rum i riksdagens kammare. Det var förre näringsministern Thomas Östros och den nuvarande finans- och kommunministern Mats Odell som debatterade den borgerliga regeringens utförsäljningsstrategi.

Från läsekretsen2007-01-30 07:51
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den borgerliga regeringen har bestämt sig för att sälja ut statliga företag för 150 miljarder kronor under mandatperioden. Först på säljlistan står aktieinnehavet i Nordea, Telia Sonera, SBAB, OMX, Vasakronan och Vin&Sprit.
I debatten berättade Mats Odell, kd, att intäkterna från en försäljning gör det möjligt att göra avbetalningar på statsskulden. Detta ger en minskad räntekostnad med 5,25 miljarder per år.
Detta ska jämföras med att de sex bolag som det nu är aktuellt att sälja förra året gav utdelningar på 9,75 miljarder kronor till ägaren. Utförsäljningarna ger engångsintäkter, men samtidigt gör sig staten av med pålitliga inkomstkällor och möjligheten till framtida inkomster. Alla måste inse att det är vansinnigt att göra sådana affärer.
Dessutom riskerar man att verksamheten tas över av klippare och finanshajar, som inte är beredda att göra tunga och kostsamma framtidsinvesteringar, istället för en långsiktig ägare som vill utveckla Sverige som telekomcentrum
De statliga företagen bidrar till att upprätthålla konkurrens och mångfald - det vill säga klassiska marknadsekonomiska värden. Det statliga bolåneinstitutet SBAB, som agerat som prispressare på bolånemarknaden är ett bra exempel.
Det finns en risk för att pressen på boräntorna försvinner och att kostnaderna för hushållen ökar om SBAB privatiseras. Det är inga överdrivna farhågor. Det är naturligtvis så att andra storbolag är intresserade av röja undan en konkurrent, om de får möjligheten. För konkurrerande bolåneinstitut är det förstås en lockande tanke att få äga SBAB.
Jag anser att det finns ett värde med många olika ägarintressen. Det är bra att det finns en mix av privata, statliga och kooperativa ägare som har olika bevekelsegrunder för sitt ägande och engagemang. Mångfald är bättre än enfald.
Därför finns inga skäl att privatisera bara för privatiserandets skull. Det är bra att det finns ett visst statligt ägande vid sidan av de privata storbolagen.

Krister Örnfjäder
Riksdagsledamot(s)
Näringsutskottet

Läs mer om