Först minskas budgeten och särskilda medel till verksamhet i glesbygd tas bort. Att det är högre kostnader per patient här än i Linköping är ganska självklart även om landstinget skjuter över en stor del av kostnaden för resan till vårdcentralen på den enskilde.
Som en följd av bantningen har distriktssköterskemottagningarna i Horn och Rimforsa lagts ned snabbt och utan information till Kinda kommun eller allmänheten. Trots detta har vi protesterat så gott vi kunnat och arbetat fram ett konstruktivt förslag som innebär att Kinda kommuns Hemsjukvård skulle kunna utföra en del av det arbete som landstingets distriktssköterskor tidigare utfört mot en rimlig ersättning från landstinget.
Trots gehör för idén från den politiska ledningen i Landstinget framhärdar vårdcentralschefen i sitt motstånd mot en sådan lösning. Det faktum att Linköpings kommuns hemsjukvård samarbetar med Landstinget på precis detta sätt i Ulrika tycks heller inte påverka alls. Var finns rättvisa och likabehandlingsprincip i detta?
Ulrikaborna har blivit drabbade av nedlagd distriktssköterskemottagning på samma vis som Horn och Rimforsa. Kan det helt enkelt vara så att Kärna vårdcentral som ansvarar för Ulrikaområdet ej drabbats lika hårt av de bantade ramarna som Kinda och därför har ett större ekonomiskt utrymme?
I så fall borde Landstingsledningen ta sig en ordentlig funderare på om inte det nya fördelningssystemet ska skrotas och införa ett som är rättvist för alla medborgare i länet.
Björn Hoflund
Kindamoderaterna
Rättvis primärvård åt alla efter behov
Nu är det dags att sätta i klackarna och protestera rejält mot det sätt som Landstingsledningen och vårdcentralchefen sköter sitt uppdrag med primärvård i Kinda kommun.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.