Rättvisa, ansvar och medmänsklighet

Om en knapp månad är det val till Europaparlamentet. Vad är viktigt för dig? Fred? Frihet att tänka, tycka och resa vart du vill? Att ta ansvar för ekonomin, miljön, dina medmänniskor?

Från läsekretsen2014-04-29 07:04
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att kunna köpa och sälja mellan länder utan handelshinder? Att ha lika stort värde som människa oavsett var du kommer ifrån eller i vilket land du befinner dig?

EU-valet handlar till stor del om dessa frågor och vilka värderingar som ska ligga till grund för Europas framtida utveckling. Du som bryr dig ska förstås använda din möjlighet att rösta. På så sätt kan du vara med och påverka framtiden.

När jag var barn brukade vi åka på bilsemester. Pappa var lärare och lade upp rutterna i allt vidare cirklar. Vi kuskade runt med tält och Primuskök i Sverige, Norden, Europa. Vi barn fick på så sätt en naturlig introduktion i Europas samhällsliv, kultur och historia.

Europa har många hundra års historia av ständiga, förödande krig. Inte minst det senaste seklets båda världskrig medförde ofattbara mänskliga förluster. Gigantiska ekonomiska värden gick till spillo.

Pappa besökte Paris första gången 1949, när han gick i seminariet. Klassen åkte tåg genom ett Europa som bar tydliga spår efter kriget. Stad efter stad låg i ruiner.

"Detta får inte hända igen! Aldrig mer krig i Europa", tänkte den franske kristdemokraten Robert Schuman, ?Europas fader?. Tillsammans med kristdemokratiska ledare från grannländerna tog han initiativ till ett ekonomiskt samarbete som blev EU. Starta krig skulle vara omöjligt utan att allvarligt skada det egna landets intressen. Konflikter ska lösas på fredlig väg.

Det Europa jag växte upp i präglades av järnridån och det kalla kriget. Gränskontrollerna var långsamma. Resor till östra Europa var i stort sett otänkbara. EU-samarbetet har gjort det lättare att resa och lära känna våra grannar i andra länder. Företag kan bedriva handel över gränserna. Våra ungdomar kan studera på lika villkor. Examina är jämförbara mellan EU-länder. Detta underlättar rörlighet och förståelsen för varandras villkor. Allt fler länder är med i EU-samarbetet.

De öppna gränserna har också medfört problem. Trafficking, människohandel och drogsmuggling är vidriga verksamheter som sätter människor i slaveri och förtrampar människovärdet. EU-länderna måste bli bättre på att samarbeta mot sådan gränsöverskridande brottslighet.

Vi behöver också ta gemensamma tag för att minska miljöfarliga utsläpp och övergödning, inte minst i den känsliga Östersjön.

Men vi behöver även satsa på stöd till fattigare länder i närområdet och längre bort. Ett sätt är att minska EU:s jordbrukssubventioner till rika franska bönder. Subventionerna snedvrider konkurrensen med andra EU-länder som Sverige och Rumänien, men också gentemot fattiga länder på andra kontinenter. Och inte minst - svenska lantbrukare måste få betalt för den goda djurhållning de står för! Det ska löna sig att ge grisar, höns och kor gott om utrymme och bra föda.

Gudrun Brunegård, EU-kandidat för Kristdemokraterna

Läs mer om