Lagändringarna träder i kraft den 1 juli 2012.
Reglerna om grovt vapenbrott förtydligas. I lagtexten ska det uttryckligen stå vilka omständigheter som ska beaktas när man bedömer om en gärning utgör grovt vapenbrott eller inte. Det är troligt att förändringen kommer leda till att fler vapenbrott bedöms som grova.
Två nya straffbestämmelser införs. Det blir straffbart att inte till Tullverket anmäla införsel av vapen och ammunition från ett annat EU-land och det blir straffbart att förvara skjutvapen åt någon annan utan att föreskrivet tillstånd till förvaringen finns.
Kraven på vapenhandlare skärps. Förutsättningarna för tillstånd stramas upp och det införs en skyldighet för tillståndshavaren att anmäla till polisen om det sker en förändring av vem som har ett betydande inflytande över verksamheten.
Ytterligare bestämmelser som syftar till att förhindra att olämpliga personer får tillgång till vapen införs. Skyldigheten för läkare att anmäla patienter som av medicinska skäl är olämpliga att inneha vapen utvidgas. Vidare införs en skyldighet för polisen att omhänderta tillståndsbevis i samband med att ett vapen tas om hand.
Våldsbrott skapar rädsla och otrygghet. Dessa nya regler kommer förhoppningsvis att leda till att färre vapen kommer i orätta händer. Det i sin tur leder till att i Sverige blir ett säkrare och tryggare land leva i.
Andreas Norlén
Riksdagsledamot (M), Östergötland
Regeringen skärper vapenlagstiftningen
Vapen är ett stort problem i Sverige, när de hanteras fel och av fel personer. Därför antog riksdagen i dagarna regeringens förslag om skärpningar av vapenlagstiftningen för att motverka problemen med såväl illegala vapen som legala vapen som används i kriminella sammanhang.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.