Regeringen skuldsätter svenska folket

De borgerliga partiledarna har i dagarna aviserat att de kommer att lägga ett förslag om ett femte jobbskatteavdrag och en höjd gräns för statlig inkomstskatt i den kommande budgetpropositionen. Regeringens förslag betyder att HELA svenska folket ska skuldsättas, för att de som tjänar mest ska få sänkt skatt.

Från läsekretsen2013-09-23 06:52
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag anser att Sverige inte behöver den här typen av skattesänkningar. Vad Sverige behöver är investeringar i jobb, skola och välfärd. Sverige hade stora överskott i de offentliga finanserna när regeringen tog över makten.

Det är länge sedan. Nu planerar regeringen för underskott både nästa år och året därpå. År 2015 kommer vi att summera sju år i rad av underskott - med undantag för ett försumbart överskott år 2010. Regeringen väljer att skuldsätta Sverige för att kunna sänka skatten.

Denna vidlyftiga politik står, enligt expertmyndigheter som Finanspolitiska rådet, Konjunkturinstitutet och Ekonomistyrningsverket, i strid med det finanspolitiska ramverket. Vi har ett överskottsmål i Sverige. Den offentliga sektorns finansiella sparande ska uppgå till 1 procent av BNP i genomsnitt över en konjunkturcykel.
Detta mål struntar uppenbarligen regeringen fullständigt i.

För mig är det självklart att säja nej till regeringens förslag. Ett nej innebär att de offentliga finanserna stärks och förbättrar måluppfyllelsen. Att skuldsätta hela svenska folket för att gynna dem som tjänar mest är självfallet olyckligt fördelningsmässigt. Inkomstklyftorna ökar. Dessutom är det väl känt att skattesänkningar till människor med högre inkomster är ett ineffektivt sätt att stimulera efterfrågan.

Då är det mer effektivt att rikta insatserna till dem som har mindre inkomster och marginaler.

Regeringens politik innebär ökade orättvisor som inte gynnar skattebetalarna i Kalmar län. Jag vill uppmana regeringen till besinning. Än är det inte för sent att ta tillbaka förslagen.

Krister Örnfjäder (S)

Läs mer om