Men de skarpa förslag som ligger på bordet inför vårpropositionen leder i fel riktning. Att göra det dyrare att anställa ungdomar när vi samtidigt ser en hög ungdomsarbetslöshet är ett tydligt exempel.
Färska siffror från Statistiska Centralbyrån (SCB) på beställning av Svenskt Näringsliv visar att ungdomsarbetslösheten i Kalmar län uppgår till 22,5 procent. Det motsvarar ca 3 700 ungdomar.
Det är sant att cirka hälften av dessa är heltidsstuderande, men siffrorna är likväl alarmerande.
Fullt utbyggt kan - om regeringens förslag blir verklighet - arbetsgivaravgifterna för unga höjas med hela 19 miljarder kronor fram till 2016. Flera expertinstanser pekar på negativa jobbeffekter. Konjunkturinstitutet räknar med högre jämviktsarbetslöshet. Handelns utredningsinstitut varnar för kraftigt högre ungdomsarbetslöshet. Regeringens eget finansdepartement menar att tillväxt och sysselsättning kommer att dämpas något som resultat av de föreslagna skatteåtgärderna.
SLÅENDE ÄR ATT regeringen tänker sig att bryta praxis i budgetprocessen och lägga in kraftiga skattehöjningar i miljardklassen mitt under pågående budgetår. Det väcker frågor om legalitet- och förutsägbarhetsprinciper. Företag är beroende av att kunna planera sin verksamhet.
Företagen är jobbmotorn i Sverige. Om företagsamma människor får goda förutsättningar att tillåtas verka och utveckla sina verksamheter kan vi få fler ungdomsjobb och möta framtidens arbetsmarknad. Det kräver förslag som stärker näringslivets utvecklingskraft, inte oförutsägbara skattechocker som slår mot företag och ungdomsjobb.
Edward Hamilton
Arbetsmarknadsenheten Svenskt Näringsliv
Johnny Rönnfjord
Bitr. regionchef Svenskt Näringsliv
Regeringens skattechock slår mot företag
I dagarna inleder regeringspartierna samtal inför vårpropositionen i april. Det saknas inte höga ambitioner i jobbpolitiken. Regeringens mål är att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU år 2020. Det kräver i sin tur knappt 500 000 nya jobb.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.