Regionbildning - med vem och varför

Kommunerna i Kalmar län behöver få flera invånare, flera arbetstillfällen samt offensiva satsningar på kommunikationer på såväl mindre som större vägar, satsningar på järnvägen samt att alla orter ska få tillgång till ett modernt bredband.

Från läsekretsen2013-01-10 05:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi behöver även uppmuntra människor att genom egna initiativ skapa sin egen sysselsättning genom att underlätta småföretagandet. Vi är övertygade om att vi kan förhandla oss till bättre satsningar om vi ingår i en större region än om vi fortsätter i nuvarande länsorganisation.

Landstingsfullmäktige tog i november beslut om ett fortsatt arbete med en Sydsvensk region med ett naturligt centrum i Skåne. Vi anser att samarbetet och samtalen med såväl Östergötland som Jönköping är viktigt, det räcker inte med att säga att vi har ett allmänt gott samtalsklimat samt att landstinget i Kalmar län ska diskutera regionfrågor med fokus på sjukvård och kollektivtrafik.

Vi har bl a tagit del av Arbetsförmedlingens arbetslöshetsprognoser i vår region där vi kan konstatera att arbetslösheten i Jönköpings län förväntas öka mest i vår region. Vi förvånas över att det finns politiker i Jönköpings län som motarbetar en regionförstoring med ett naturligt centrum i Småland med tanke på att det finns utvecklingsområden även i Jönköpings län.

Vimmerby och Västervik kommuner låter var för sig utreda ett länsbyte från Kalmar län till Östergötland. Vi anser dock att Västervik, Vimmerby och Hultsfreds kommuner borde utreda detta gemensamt. För oss är sjukvården en viktig del i den nya regionen därför borde dessa kommuner agera gemensamt och inte var för sig. Det tror vi skulle innebära att även Jönköpings län skulle se nya möjligheter för att delta i regionförstoringsarbetet, vilket i sin tur skulle förändra hela regionbildningen i Kalmar län.


Magnus Danlid och Eva-Lena Fungmark,
Landstingsledamöter (C)

Läs mer om