Rena Judaskyssen i Västervik

Det senaste kommunfullmäktige avlöpte som vanligt. Inget inlägg från oppositionen vann gehör hos majoriteten. Trots att deras argument i allt väsentligt hade sin grund i remissvaren på majoritetens förslag till budget för 2015 från bl.a. barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden
Tomas Kronståhl anser inte att skolan och omsorgen befinner sig i kris.

Från läsekretsen2014-07-09 09:10
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Personalens arbetssituation är av underordnad betydelse. Det säger en del om hans syn på dessa verksamheter. Oklara syften som leder till svarta hål i ekonomin har vi tidigare läst om. Likt en företagsledare, som bedömer lönsamheten i sitt produktsortiment, bedömer han den kommunala verksamheten.

Detta leder till att våra barn och barnbarns framtid ligger i händerna på en verksamhetsfientlig socialdemokratisk politiker. Detta gäller även huruvida vården och omsorgen av våra äldre och sjuka kan ge dessa en god livskvalitet. Socialdemokraternas syn på dessa båda kärnverksamheter är otillständig.

Fråga är nu vad anser Harald Hjalmarsson? Ser han inte heller någon kris i de aktuella verksamhetsområdena? Jag håller det för trolig, att om rådande situation inträtt före majoritetsskiftet 2012 hade situationen inom vård, skola och omsorg varit helt annorlunda. Nu förefaller det som om Tomas Kronståhl avvisar allt som de borgerliga föreslår och Harald Hjalmarsson anpassar sig därefter.

Det förefaller till och med som han har "konverterat" till socialdemokratin. Tomas Kronståhl?s påstående att samarbetet med Harald Hjalmarsson fungerar "förbaskat bra", är ett beröm som framstår som en "Judaskyss".

På frågan om eventuell gemensam framtid håller de båda dörren öppen. De står gemensamt bakom kommunens vision för perioden 2016 -2017. Slutsatsen för mig blir, att om förutsättningarna tillåter så är de inte främmande av att förlänga sitt samarbete.

Parlamentarismens grundidé: En saklig och kraftfull opposition är av lika stor betydelse som majoriteten i ett fungerande parlament. Det är inget som nuvarande majoritet ställer upp på. En majoritet likt den Västervik tvingats leva med under drygt två år, kan därför närmast ses som stöld av borgligt inflytande.

Ett valresultat den 14 september som medför marginell eller oförändrad mandatfördelning i KF innebär ytterligare fyra år med en ohelig allians. Ett kameralt inriktat kommunalråd med ett svagt politiskt ledarskap och en verksamhetsfientlig koalitionspartner (eller det omvända). Detta kommer att innebära fortsatta oklarheter i styrningen av den kommunala verksamheten. Dessutom kommer det att leda till ett kommunfullmäktige utan politisk dynamik, en kommunstyrelse och nämnder utan en kraftfull opposition samt en tjänstemannakår vars objektivitet i sitt handläggande av (icke lagstadgade) ärenden kan komma att ifrågasättas.

Då återstår frågan: Du som väljer moderaterna för dina borgliga värderingar, är du beredd att acceptera socialdemokratiska kompromisser i den moderata politiken ytterligare fyra år? Samma fråga ställer jag till dig med socialdemokratiska sympatier: är Du beredd att acceptera ytterligare fyra år med moderata kompromisser i politiken?

För Centerpartiets del i ett kommande majoritetsbygge, håller vi dörren öppen för samarbete med de partier i kommunfullmäktige som har gemensamma värderingar med Centerpartiet, framförallt vad gäller de olika kärnverksamheterna och vikten av en välskött ekonomi. Dessutom ser att Västervik inte bara är tätorten utan även bruksorterna, landsbygden och skärgården.

Björn Lansman
Ledamot av centerpartiets
distriktsstyrelse i Kalmar län

Läs mer om