Replik angående fullmäktige i Kinda

Roland Grönqvist (s) har förra veckan delgivit tidningens läsare några funderingar kring kommunfullmäktiges sammamträden samtidigt som han kommit med ett antal påståenden om de borgerliga partiernas representanter och deras inställning.

Från läsekretsen2006-03-02 07:48
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Först kan jag hålla med om att det vore önskvärt med fler åhörare vid fullmäktigemötena och vid de öppna nämndmötena.
Det verkar emellertid som om kommuninnevånarna mera satsar på medborgarträffarna i de olika kommundelarna där man kan komma till tals och få informatin direkt från politiker och tjänstemän. Detta trots att det vid många fullmäktigemöten finns tillfälle till omfattande information i angelägna frågor.
Vi får väl gemensamt söka se hur vi kan locka fler åhörare. Men jag tror inte lösningen står att finna i provokationer och munhuggande ledamöterna emellan.
När detta är sagt måste jag konstatera att Grönqvist inte tycks ha klart för sig beredningsgången inför fullmäktige. I den borgerliga majoriteten ges enskilda fullmäktigeledamöter och nämndrepresentanter goda möjligheter att vid flera tillfällen diskutera och påverka beslut i kommunstyrelsen och fullmäktige.
Detta sker först inom den egna partigruppen och sedan vid gemensamma möten med hela den bogerliga fullmäktigegruppen.
Det finns alltså, i motsats till vad Grönqvist påstår, goda möjligheter att säga sin mening och påverka beslutet. Gemensamt kommer vi fram till ett ställningstagande och olika representanter får sedan huvudansvaret för att argumentera vid debatten i fullmäktige.
Möjlighet att markera avvikande mening finns naturligtvis, men är mindre vanlig då vi oftast i beredningsarbetet kommit fram till ett gemensamt beslut. Detta förutsätter naturligtvis att ledamöterna deltar i de olika gruppmötena och för fram sin åsikt.
Grönqvists påstående att "det finns ledamöter som inte har samma åsikt" måste hänföra sig till s.
Grönqvist borde hålla sig för god för insinuationer om borgeliga ledamöter och i stället inrikta sig på det egna partiet. Detta gäller också hans påståenden att "de flesta yngre borgerliga ledamöterna i nämnderna aldrig är har varit på ett enda sammanträde" vilket är helt taget ur luften.
Den här typen av påståenden utan grund som Grönqvist för fram främjar inte ett klimat av saklig och korrekt debatt som de flesta av oss politiker inom båda lägren eftersträvar och som väljarna säkert vill se.

Lennart Watz (m)

Läs mer om