Junilistan är ett tydligt EU-kritiskt parti som vill ta hem makten från Bryssel till Sverige och begränsa samarbetet inom EU till att omfatta den inre marknaden samt vissa miljöfrågor. Vi vill skära kraftigt i EU-byråkratin samt avskaffa EU:s jordbruks- och fiskepolitik. Junilistan föreslår även att EU-avgiften halveras. De pengarna skulle räcka till att höja garantipensionen med 8 000 kronor eller barnbidraget med 6 000 kronor. Vi säger nej till den EU-stat som (s) och alliansen nu försöker smyga igenom Sveriges riksdag, utan att folket först får säga sitt. Junilistan kommer som riksdagsparti inte godkänna en regering, som inte garanterar en folkomröstning om EU:s nya grundlag. I Sveriges riksdag är det idag endast (v) och (mp) som på papperet är EU-kritiska, men de har i praktiken fungerat som transportkompani åt regeringens EU- vänliga politik. Genom stödpartiernas agerande har tyvärr Sveriges ställning som självständig nation kraftigt försvagats. Junilistan framstår därför idag som det enda trovärdiga EU-kritiska partiet. Så mycket mer förvånande ter sig därför Lanestrands illa underbyggda utfall.
Lanestrand tycks ha förväxlat Junilistans rovdjurspolitik med centerns, som till skillnad från Junilistan säger klart nej till ökat lokalt inflytande. Centern har genom riksdagskvinnan Annika Qarlsson bl a sagt blankt nej till lokala beslutande folkomröstningar och att delegera ner beslutanderätt till kommunal nivå. Junilistan säger att beslut som rör jakt- och rovdjursfrågor skall förankras lokalt. Vi anser därför att det är rimligt att ändra nuvarande lagstiftning, så att t ex beslutanderätten över skyddsjakt delegeras ned till lokala råd bestående av representanter för jägarna och kommunen. Härigenom förbättras möjligheterna att agera skyndsamt när allvarliga problem uppkommer, vilket den s k Järbovargen i Dalsland är ett belysande exempel på.
Junilistan anser att folkviljan skall råda och att det är människorna i rovdjurslänen som själva skall fatta besluten. Det är därför även rimligt att övergripande frågor, som t ex antalet rovdjur i ett län, skall beslutas i folkomröstningar av människorna i de län som berörs och inte av ett fåtal proffspolitiker i Stockholm.
Junilistan står fast vid sin politiska linje och de som röstade på Junilistan p g a vår EU- och rovdjurspolitik i EU-valet kan således med förtroende fortsätta att göra detta även i riksdagsvalet. Frågan är om detsamma kan sägas om övriga partier?
Magnus Malm, riksdagskandidat Junilistan
Replik på Lanestrands debattinlägg
Rune Lanestrands påståenden om Junilistans kärnkraftspolitik är helt gripna ur luften. Som framgår av vårt valprogram, kräver vi att svenska folket skall få avgöra frågan om kärnkraftens framtid i en folkomröstning. Beträffande svensk uranbrytning säger vi nej till en sådan.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.