Det är, som sagt, imponerande att så många på så kort tid undertecknade listorna för att visa att de inte vill att Turistbyrån ska flytta. Oavsett ålder eller bostadsort är de värda all respekt för sin uppfattning och sitt engagemang. Inte minst Gunnar Liths eget engagemang är värt ett erkännande. Jag har ingen som helst avsikt att försöka få insamlingsresultatet att verka suspekt eller förringa den respons som manifestationen gav. Har någon läsare uppfattat det så, så vill jag be om ursäkt för att jag inte uttryckt mig tydligt nog.
Det finns dock ett demokratiskt faktum, som man inte kan förbise. Trots ett imponerande antal insamlade namn på kort tid, så har inte hela väljarkåren kommit till tals. Endast de som var emot en flytt kunde ju skriva under.
Kommunen har 12 052 röstberättigade i kommunvalet 2006. Vad som föranledde omkring 8 000 av dessa att inte underteckna listorna framgår inte, av naturliga skäl. Det kan ha varit tidsbrist, men också bristande engagemang i frågan eller rent av att man anser att en flytt av Turistbyrån är något bra.
Ett ganska stort antal medborgare har spontant sökt upp mig och bekräftat min artikels huvudtema, dvs att det rådande debattklimatet tagit sådana hätska former att respekten för personer med en annan uppfattning tagit skada, så till den grad att många inte törs säga vad de tycker. Gunnar Liths båda citat om dumhet är en utmärkt illustration till varför många väljer att vara tysta när ämnet kommer upp eller rent av drar sig undan sammanhang där frågan riskerar tas upp. Det är just den typen av förklenande omdömen som tar död på ett respektfullt åsiktsutbyte.
Detta anser jag vara det mest betänkliga i denna fråga. Vi måste alla värna om ett öppet, demokratiskt samhälle, där alla människors lika värde respekteras, oavsett åsikt. Det är helt uppenbart att man inte alltid kommer fram till samma slutsats. Det finns därmed ingen anledning att betvivla förståndsgåvorna hos dem som inte tycker som man själv. Min uppfattning är att alla som utifrån olika perspektiv engagerat sig i frågan vill Vimmerbys bästa.
Det är också illavarslande när en fråga blivit så infekterad att sanningshalten i uppgifter från kommunala tjänstemän och förtroendevalda politiker ifrågasätts, så som skett när det gäller de ekonomiska beräkningarna.
Just nu pågår flera parallella processer när det gäller innerstadens utformning. Det är nya parkeringsplatser efter detaljplaneändringen av området kring Rundqvistska gården. Det är frågor om Rådhustorget, som har kopplingar både till den porträttlika statyn och till internationella beslut om tillgänglighet i offentliga miljöer. Slutligen har tillkommit åtgärder för att anpassa trafikföringen med anledning av Turistbyråns flytt. Dessutom figurerar utkast kring trafikutvecklingen under en tioårsperiod.
Det finns de som väljer att se alla dessa förändringar, med sammanlagda kostnader i mångmiljonklassen, som orsakade av Turistbyråns flytt. Detta är dock inte förenligt med fakta. Varje ärende kan följas i protokoll, som är offentliga handlingar. Det som direkt kan hänföras till flytten begränsas till 666 000 kronor: Skyltning av centrumring 250 000 kr, ändring av trafikflöden 100 000 kr och korttidsparkering på Stångågatan 316 000 kr.
I vår svenska demokrati utser man företrädare i samband med allmänna val. Dessa ska under fyra år föra sina väljares talan. Därför är det bra att alla de 49 väljarrepresentanterna i fullmäktige får ta ställning i frågan om Turistbyråns flytt, även om ärenden av denna art är delegerade till kommunstyrelsen. Om åtta månader har sedan kommunens invånare möjlighet att göra en helhetsbedömning av hur de förtroendevalda har förvaltat väljarnas förtroende i denna och andra frågor. Med detta anser jag frågan vara nog ventilerad för min del.
Gudrun Brunegård (kd)
Replik till Gunnar Lith om Turistbyrån
Gunnar Lith citerar i fredagstidningen från min "senaste debattartikel", men tycks ha förbisett det förtydligande som var infört i Vimmerby Tidning den 27 december. Då det är fullt möjligt att fler läsare missat den ser jag det nödvändigt att delvis upprepa mig.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.