Replik till Lennart Beijer

Den 1 maj blev tio nya länder medlemmar i EU. Nu samarbetar 25 länder om de stora frågorna. Det är bra för alla. Om inte EU-parlamentet redan funnits, hade det nu varit dags att uppfinna det. Därför är söndagens val som alla andra val, man röstar på det parti man tror mest på. Demokratin har erövrat ännu en arena.

Från läsekretsen2004-06-10 07:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag läser Lennart Beijers (v) insändare som en försiktig hyllning till EU-tanken. Det tycker jag är en välkommen omsvägning. Jag känner Lennart som en klok riksdagsledamot, som på olika sätt försöker driva sitt eget parti i en modern riktning.
Låt mig bara peka på ett tydligt exempel, där nationsgränserna är överspelade.
Vi vet alla att många företag idag har produktion i flera EU-länder. Det står dem fritt att flytta produktion mellan länderna. På så sätt kan företagen också skydda sig från effekterna av en facklig stridsåtgärd. Det innebär att löntagarna har försvagats gentemot arbetsgivarna. Hur möter vi detta utan beslut i ett gemensamt parlament? Detta kan inte mötas genom isolering eller med plakat på demonstrationer.
Rätten till sympatiåtgärder över gränserna brukar kallas "den femte friheten". Europas socialdemokraterna driver kravet att denna rätt ska införas. För att löntagarna ska kunna hävda sig måste facket också ha möjlighet att agera över gränserna.
Idag styr moderater och kristdemokrater EU-parlamentet, på samma sätt som Carl Bildt och Ann Wibble styrde Sverige i början av 1990-talet. Då som nu är det politiken som är fel, inte parlamentet. Därför är det viktigt att rösta 13 juni. Oavsett om man bor i Hultsfred eller Hamburg, i Vimmerby eller Villnius, i Påskallavik eller Paris. Det är sannerligen ingen merit att ligga på sofflocket, när människor runt om i världen är beredda att dö för sin rätt att rösta i fria val.

Håkan Juholt
Riksdagsledamot (s)

Läs mer om