Rivning förstör för invånarna - och Korskyrkan

På tisdag ska kommunstyrelsen i Vimmerby behandla frågan om rivning för försäljning eller försäljning av tomt med befintliga byggnader på Karlbergstomten. Det finns uppenbarligen alltså två alternativ.

Från läsekretsen2012-02-07 08:02
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

River man byggnaderna vill jag hävda att kommunstyrelsen förorsakar kommunen en förlust på ett tiotal miljoner kronor. Fastigheten köptes av kommunen för tolv miljoner kronor. Byggnaderna är taxerade till sju miljoner kronor och tomten till 2,5 miljoner kronor. Till det kommer rivningskostnader, som beräknas till ytterligare minst ett par miljoner kronor och eventuellt även saneringskostnader för miljöfarlig tidigare verksamhet.
Om kommunstyrelsen väljer att riva byggnaderna omintetgör man alltså med berått mod värden för kanske 10-15 miljoner kronor, kapital som tillhör kommunens invånare.

Dessutom omintetgör man möjligheten för Korskyrkan, som ju anmält intresse av att förvärva fastigheten, att vidareutveckla sin verksamhet. Församlingen betjänar Vimmerbys befolkning på många sätt, inte minst personer, som annars lätt hamnar i kläm i samhället.

Genom Korskyrkans frivilliga, sociala verksamhet har exempelvis många missbrukare fått ett mer drägligt liv och därmed minskat samhällets kostnader. Ett konkret fall är en tidigare blandmissbrukare som nu helt har återanpassats till förvärvsarbete. Från att tidigare ha kostat samhället runt en miljon kronor om året, bidrar han nu istället till det gemensamma, genom att arbeta och betala skatt.
Många nyanlända invandrare och personer med arbetshandikapp får hjälp att komma in i samhället genom anpassade arbetsuppgifter på Erikshjälpen Second Hand.

Korskyrkan har förslag till hur man skulle kunna använda befintliga, ombyggda lokaler för att samordna flera av sina nuvarande verksamheter. Erikshjälpen Second Hand är förmodligen en av Vimmerbys mest besökta affärer, med närmare ettusen besökare i veckan och en behållning efter hyra och löner på ett par miljoner kronor, som går oavkortat till humanitär och social verksamhet såväl i Vimmerby, övriga Sverige som utomlands.
Trots att lokalerna byggdes ut för några år sedan är man idag trångbodda. I bilhallen och det tidigare lagret skulle man få de ytor man behöver, med en cafeteria och en multifunktionell mötes- och konsertlokal med 350 sittplatser i direkt anslutning.

Korskyrkan har också en vision om att bygga seniorboende i samverkan med en extern intressent med lokal förankring. I direkt anslutning till nuvarande lokaler, i sluttningen ned från Båtsmansbacken, skulle en huskropp kunna dockas på, för att ge de boende tillgång till gemensamhetslokaler i serveringsdelen, något som är mycket efterfrågat av kommunens äldre. En länga med småhus skulle kunna anknyta till karaktären hos befintlig bebyggelse längs Stångågatan.

Samhället är helt beroende av ett starkt och aktivt civilsamhälle. Det offentliga, dvs stat, kommun och landsting, gör klokt i att stödja det frivilligarbete som utförs av föreningslivet. Utan de oräkneliga timmar ideellt arbete som läggs ned i olika föreningar, skulle samhällskostnader och skatter skjuta i höjden.
Korskyrkan är en förening som helt drivs genom frivilligt insamlade medel och ideellt arbete. Under 2012 samlades drygt 900,000 kronor in, som gått till löner, en omfattande social förebyggande och behandlande verksamhet i Vimmerby och utomlands, men också till fastigheter som man finansierar och sköter helt utan kommunala bidrag. Nu ser man alltså möjligheten att samla sin verksamhet för att kunna både jobba effektivare och även utöka till att betjäna Vimmerbys befolkning inom fler områden.

I nuläget finns ingen känd intressent för inköp av en tomt sanerad från nuvarande byggnader. Jag anser att det vore ett misstag av kommunledningen att i detta läge riva lokaler som skulle kunna förskönas och användas på ett konstruktivt och kreativt sätt. För några år sedan blev Korskyrkan förbigången då kommunen sålde en annan fastighet.
Revisorerna kritiserade det sätt som den försäljningen sköttes på. Jag hoppas innerligt att nuvarande kommunledning inte återigen förbigår Korskyrkan som en seriös intressent.
Jag ifrågasätter dessutom starkt om kommunstyrelsen har rätt att besluta om så stora belopp som detta rör sig om. Jag är beredd att överklaga till förvaltningsrätten för att pröva om frågan är rätt hanterad, om man på tisdag beslutar att riva lokalerna på Karlbergstomten.

Gudrun Brunegård

Läs mer om