Den som följt olika medlemsländers inställning till kommissionens förslag, kan snabbt dra slutsatsen att det finns många regeringar inom unionen som inte vill höja de gemensamma målen alls. Sverige hör inte dit. Inget land i EU har hittills, inför de förhandlingar som inleds i veckan, presenterat högre positioner än den svenska regeringen, 50 procents utsläppsminskningar och minst 27 procent ökning av förnybar energi.
Inget land inom EU har heller krävt nationella bindande mål på energiområdet - tvärtom menar de flesta i likhet med Sverige att minskningen av klimatutsläppen måste sättas främst. Vad gäller energieffektiviseringar är EU-länderna redan eniga om att invänta EU-kommissionens breda utvärdering av det nuvarande direktivet innan nya mål sätts. Att göra som S vill och kräva tre nationellt bindande mål, skulle göra Sverige till en isolerad aktör i EU-kretsens samtal.
Det innebär inte att vi i vårt land satsar mindre på förnybar energi och energieffektiviseringar. Sedan 2006 har vindkraften tiodubblats. Sverige är det land som först klarat EU-målet till 2020, att hälften av energiproduktionen är förnybar. Därför tillhör vi de EU-länder som snabbast sänkt våra klimatutsläpp och har bland de lägsta utsläppen per capita - de överlägset lägsta om man ser till länder med tung basindustri.
S tilltänkta stödpartier, MP och V, redovisar var för sig helt andra ståndpunkter i fråga om EU:s klimat och energimål. I riksdagens miljöutskott var partierna eniga om att det skulle vara tre bindande mål, men hade i övrigt helt olika syn på nivåer och innehåll. En så splittrad syn på energi- och klimatpolitiken leder bara till sämre jobbtillväxt och högre utsläpp.
Alliansregeringen har lagt fram en gemensam linje och kan utifrån den låta miljöminister Lena Ek och energiminister Anna-Karin Hatt gå in i de tuffaste förhandlingarna i EU på länge. Givet hur flera länder, främst Polen, bromsar en stärkt klimatpolitik på EU-nivå, krävs hårt arbete för att försöka ena EU-länderna.
Men till skillnad från S och de rödgröna, gör regeringens position att Sverige verkar konstruktivt för att EU bättre kan bidra till att sänka världens klimatutsläpp och vara en ledande part i de globala klimatförhandlingarna.
Lars Rosander (c)
Kommunalråd Hultsfred
Anders Åkesson (c)
Riksdagsman, Kalmar
Rödgröna splittringen ett hot mot miljön
Socialdemokraterna kommer allt längre ifrån att vara ett statsbärande parti. Partiets svar på regeringens position inför EU-ländernas förhandlingar om ett klimat- och energipaket till 2030, visar på S oförmåga att formulera politiska positioner utifrån hur verkligheten ser ut i Europa.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.