Tidigare har Jessica Rydell mycket riktigt konstaterat att länets primärvård inte är jämlik i motsats till landstingsrådet Lena Segerberg (S) som hävdar att jämlikhet föreligger.
Förutsättningen för en jämlik primärvård är konkurrens - och kostnadsneutralitet där Rydell och Segerberg uppenbart är oense. Läkarbristen återfinns inte bara i Överum, Gamleby och Ankarsrum utan även i exempelvis Mönsterås och Blomstermåla.
Länets primärvård lider svårt under den rödgröna majoritetens styre. Sedan länge rekommenderas max 1500 listade per läkare av Distriktsläkarföreningen och nu finns en bekräftande dom i Förvaltningsrätten, men okänt för Rydell.
I Kalmarlandstinget gäller 2000 listade för att få en bärkraftig mottagning enligt Rydell men det gäller endast för entreprenörer med vårdavtal. Det är ett uppenbart hinder för etablering men inget som Rydell tagit initiativ till att förändra. Skapas inte jämlika villkor så blir det inte någon förbättring. För litet antal listade, 1000 personer i Överum, är hindrande men ingen hänsyn tas av Rydell till befolkningens krav om heltidsbemanning.
Med kraftfull initiativförmåga kan nu Jessica Rydell lösa läkarbristen där patientunderlaget är tillräckligt, i Blomstermåla med 4000 listade alternativt Ankarsrum eller Gamleby.
Det är en dålig ursäkt att gömma sin oförmåga bakom argumentet "för få listade". Som stödpartier har (MP) och (V) att lyda socialdemokraternas ideologiska partipiska där entreprenörsdriven vård anses vara av ondo men ett nödvändigt ont.
Att Landstingsrådet Jessica Rydell (MP) inte kapitulerat står klart mot bakgrund av att hon inte ens påbörjat striden mot läkarbristen.
Göran Nilsson (FP)
Ledamot primärvårds- och tandvårdsdelegationen
Rydell har inte ens startat striden
Den 29 april hävdar landstingsrådet Jessica Rydell (MP) i denna tidning, att hon inte kapitulerar inför läkarbristen. Motsatsen det vill säga offensiven förbigås med tystnad. Vilka är initiativen och åtgärderna som vidtagits?
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.