Så påverkar EU dig

Tillhör du en av dem som suckar när det börjar pratas om nya beslut och regelförändringar från EU? Tycker du att allt det där känns långt borta, att det inte har någon beröringspunkt med ditt liv och vardag? Tänker du låta bli att rösta i EU-valet den 25 maj?

Från läsekretsen2014-05-20 07:27
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Om du är en av dem som svarar ja på frågorna här ovan så är du inte ensam. För många av oss känns EU svårbegripligt och ibland motsägelsefullt, ja till och med som om det inte påverkar dig och mig.
Men trots att EU känns luddigt och fjärran, så påverkar unionen dig mer än du tror. Grundtanken bakom unionen är fredsaspekten, att genom samverkan och förståelse undvika krig och främja handel, men visste du att till exempel att 60 procent av de beslut som tas i kommunerna och 50 procent av de beslut som tas inom landstingen har sitt ursprung i EU. Även regeringsbeslut inom vissa områden måste falla in under EU:s direktiv.
Fördrag och ramavtal på internationell nivå är nog så svåra att greppa och förstå vidden av, men besluten de i sin tur leder till på nationell eller regional nivå blir desto mer kännbara. Ibland sätter de krokben för oss och ibland underlättar de. Kanske minns du det ramaskri som väcktes när det upptäcktes att det fanns hästkött i lasagnen för något år sedan. Då ska du också veta att EU är en aktör som arbetar med att bekämpa matfusk på bred front. De behandlar frågor som rör hur vår mat produceras och upphandlas och har till exempel infört bäst-före datum på matvaror och ursprungsmärkning. För oss som är lantbrukare är det viktigt med säkra livsmedel. Andra frågor som kommer på EU:s bord är beslut kring andelen förnyelsebar energi, resor, brottsbekämpning, mänskliga rättigheter, avgasutsläpp och djurvård.
Tycker du fortfarande att EU inte påverkar dig?
Betänk nu att det finns 400 miljoner människor som har rösträtt i det kommande EU-valet. Många av dem tycker också att EU är krångligt, de undrar om deras röst faktiskt kan göra skillnad och en stor del av dem kommer att strunta i att rösta. De människor som faktiskt gör ett aktivt val och röstar i valet blir därför desto viktigare och får större genomslag, det gäller även din röst.
Är du fortfarande tveksam till att rösta? Lägg då till den faktorn att Sverige varje år skickar 25 miljarder kronor av våra skattepengar till Bryssel och EU. Du kan genom din röst vara med och påverka hur de kommer att användas, så rösta, för din röst är värdefull!

Lars-Ove Johansson, ordförande i LRF Sydost, med hela regionstyrelsen; Håkan Lundgren, Mikaela Johnsson, Per-Göran Sigfridsson, Nina Nilsson, Per Brunberg, Per Petersson, Sofia Hidling och Christian Horn

Läs mer om