Så vill vi stärka polisen

En synlig och tillgänglig polis är grundläggande för att Sverige ska vara ett tryggt land att leva i, oavsett vem man är eller var man bor. Det gäller lika mycket i Kalmar län som i övriga landet.
Alliansen satsar därför stort på polisen. Antalet poliser är idag ungefär 20 000, 2500 fler än 2006. Regeringen har även tagit initiativ till framgångsrika satsningar mot livsstilskriminella och organiserad brottslighet.

Från läsekretsen2014-06-24 07:11
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Satsningarna ger resultat. Enligt Brottsförebyggande rådets årliga nationella trygghetsundersökning är förtroendet för polisen högt. Undersökningen visar också att allt färre utsätts för brott och att oron för att utsättas för brott minskar.

Även satsningen mot livsstilskriminella har gett resultat, bland annat i form av fällande domar och vårdinsatser. Mobiliseringen mot organiserad brottslighet involverar 11 myndigheter och har lett till långa fängelsestraff, beslag av narkotika och vapen och indrivning av många miljoner kronor från kriminell verksamhet.

Men detta är ingen tröst för den som utsätts för brott. Vår högsta prioritet är att fler brott ska klaras upp. Det gäller inte minst stölder och andra brott som drabbar människor i vardagen.

Polisen måste bli effektivare. Därför pågår nu den största polisreformen sedan 1960-talet; från och med nästa år kommer Sveriges polismyndigheter att gå ihop i en nationell polismyndighet. Syftet är att öka samordningen och samverkan mellan olika delar av landet.

För att polisen ska kunna förbättra sina resultat är det viktigt att politiken inte släpper målet om 20~000 poliser. Flera oppositionspartier öppnar dock för nedskärningar på rättsområdet. Miljöpartiet vill skära ned polisens resurser med över en kvarts miljard kronor de kommande åren. Det skulle innebära 400 färre poliser, där också Kalmar län riskerar att drabbas.
För att bättre ta tillvara på all kompetens inom svensk polis har regeringen nyligen lagt förslag om att utöka befogenheterna för civilanställda inom polisen. Det handlar till exempel om att kunniga civilanställda ska få leda förundersökningar. Regeringen har också lagt förslag om att polisen även fortsättningsvis ska få använda rumsavlyssning och liknande metoder för att bekämpa grova brott. Det har både Miljöpartiet och Vänsterpartiet sagt nej till.

Nya moderaterna och Alliansen vill gå vidare och stärka den lokala polisen. Det är lokalt polisen ska synas, finnas tillgänglig och skaffa personkännedom. Så skapas förutsättningar att klara upp fler brott.

Beatrice Ask (M)
Justitieminister
Jan R Andersson (M)
Riksdagsledamot i justitieutskottet

Läs mer om