Vi lever i ett Sverige där "skolsnusk" blivit måttet på städning. Där allt bättre än det, anses vara en nivå som är okej. På många arbetsplatser ute i landet finns det åtskilliga lokalvårdare som vittnar om en situation, där man inte ens har en chans att hinna sina uppgifter enligt schema utan att fuska.
En konsekvens av att budgeten minskas, att upphandlingstillfällen slimmar verksamheten ytterligare, och nästa gång lite till, och lite till.
Glädjande nog, så ser vi att det finns kommuner som väljer att ta tillbaka lokalvården i egen regi igen istället för att den ligger ute på den privata marknaden. De ser att sämre kvalité, högre kostnader, försämrad arbetsmiljö och sämre möjligheter att styra och påverka inte är intressant nog, eller något som hör hemma i den svenska välfärden.
Att då politikerna i Ydre i detta nu står inför ett beslut om att lägga ut kommunens lokalvård på entreprenad, bekymrar oss. För det handlar inte om ekonomi, eller att få högre kvalité. Det handlar om att fatta ett beslut av principskäl.
I Ydre finns det utvecklingspotential för den egna verksamheten, enligt det underlag som är framtaget till politikerna inför deras beslut. Det är inte heller dyrare att bedriva lokalvård i egen regi enligt underlaget.
Vi hävdar att en verksamhet i egen regi har en mer långsiktig hållning, både vad gäller ekonomi och miljö. Det är ett självklart val att behålla personalen i trygga anställningar istället för att riskera en ökad arbetslöshet, som ofta blir en kostnad för kommunen i slutändan i alla fall.
Entreprenad av verksamheten är också tids- och kostnadskrävande för kommunen. Det kräver dessutom att kommunen har ca 15 procent av en tjänst som kontrollfunktion, vilket vi ställer oss frågande till hur man ska kunna kvalitétsäkra när kompetensen försvinner i och med att personalen sägs upp, såsom arbetsgivaren förespråkar.
Lokalvårdaren Linnéa Granath,
ordförande samt styrelsen sektion 20
Kommunal Öst
Sämre och dyrare med privat städning
Ska en principsak gå före kvalité och ekonomi i Ydre?Jag önskar att jag kunde va stolt över mitt jobb. Att jag kunde känna att jag har gjort ett bra jobb när jag lämnar en plats för att gå till nästa, inte ständigt få ta det värsta, slarva, prioritera bort, för att hålla tidsschemat. Jag önskar att jag kunde få känna yrkesstolthet." /städerskan.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.