Samverkan mellan kommun och föreningsliv

Jag tror inte att jag är ensam om att inbilla mig att barn och ungdomar inte är ute och idrottar lika mycket spontant som jag och mina kompisar gjorde när vi var yngre. Konkurrensen med TV-spel, datorer och mobiltelefoner har bidragit till att fler blir stillasittandes och kvartersplaner står oftast tomma.

Från läsekretsen2014-12-18 08:41
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Men det tjänar ingenting till att bara titta i backspegeln och säga att det var bättre förr. Det är bättre om vi lägger fokus på det vi kan påverka, nämligen framtiden, och att hitta en balans i utvecklingen och att få våra barn och ungdomar att vilja röra på sig. Det gör vi genom att skapa nya attraktiva mötesplatser som ersätter de gamla som inte längre lockar. Vi vill ersätta kvartersplanen med Mötesplats Ceos.

Fotboll är inte bara kommunens största barn- och ungdomsidrott utan hela världens. Det är förmodligen också en av världens största integrationsresurser. Vimmerby IF är kommunens största idrottsförening och tar emot barn och ungdomar från hela världen. Föreningsliv och kommun borde i ännu större utsträckning än idag kunna samverka för att nå gemensamma mål. Riksidrottsförbundet presenterar mängder av fakta och forskning kring idrottens fördelar:

"Listan på fördelar med regelbunden fysisk aktivitet, motion eller idrott kan göras lång. Några av de mest avgörande faktorerna är ökat välbefinnande, stärkt självförtroende, bättre koncentrationsförmåga, ökad inlärningsförmåga, ökad muskelstyrka, bättre kondition och mindre risk för belastningsskador. Sammantaget är alltså idrott och fysisk aktivitet bra för hjärna och hjärta samt dessutom kul och roligt. Säg den medicin som kan ge lika goda förutsättningar."

Skolverkets kursplan för Idrott och Hälsa säger: "Fysiska aktiviteter och en hälsosam livsstil är grundläggande för människors välbefinnande. Positiva upplevelser av rörelse och friluftsliv under uppväxtåren har stor betydelse för om vi blir fysiskt aktiva senare i livet. Att ha färdigheter i och kunskaper om idrott och hälsa är en tillgång för både individen och samhället."

Kommunens skolidrott är viktig och bra men ger inte tillräckligt med fysisk aktivitet för våra barn och det blir knappt tillräckligt ens med hjälp av ideellt föreningsliv på kvällstid. Kan vi tillsammans hitta nya vägar för att erbjuda våra barn en aktiv och meningsfull fritid samtidigt som vi underlättar för familjen med vuxna förebilder, näringsriktiga mellanmål och hjälp med skolarbete?

Det är vad Vimmerby IF vill med sin eftermiddagsverksamhet som är riktad till mellanstadieelever och är kopplad till deras egna fritidsintressen, i det här fallet fotboll. De allra flesta barn växer ur och slutar kommunens fritidsverksamhet under lågstadiet, inte bara i Vimmerby utan på de flesta skolor i Sverige. Vi har under vår testperiod visat att behovet av sysselsättning finns även hos de äldre barnen då vi var runt 40 killar och tjejer från olika delar av kommunen varje eftermiddag. Nu väntar vi bara på samverkan från kommunen för att kunna fortsätta erbjuda kommunens barn den här möjligheten även efter att föreningens projekt tar slut.

Kan vi i Vimmerby kommun lyckas med ökad samverkan tror jag också att vi tar ett stort steg mot att kunna bli Sveriges bästa skolkommun, vilket är målet. Ökad folkhälsa och integration får vi på köpet. Vi som bor i kommunen kanske måste be våra politiker att öppna sina sinnen, förstå och våga investera i våra barns hälsa genom att bättre ta tillvara på barnens lust att idrotta och röra på sig. Det är små investeringar men med stora och viktiga vinster. Tillsammans kan vi bygga nya strukturer som skola, föreningsliv och hela kommunens invånare tjänar på både kort- och långsiktigt.

David Lindgren Integrationsprojekt VimmerbyGuiden

Läs mer om