Sänkta löner eller utlandsflytt

I Tyskland finns ökande krav på längre arbetstid. Siemens har kommit överens med facket att öka arbetstiden vid mobiltelefon-fabriken i Kamp-Lintfort med 4 000 anställda från 35 till 40 timmar i veckan utan en enda euro mer i lönekuvertet. En rejäl lönesänkning.

Från läsekretsen2004-07-13 07:07
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Bakgrunden är att lönerna i Ungern är 35 procent lägre än i Tyskland. Fackklubben insåg allvaret när den besökte Ungern och fann att förberedelserna för att bygga en ny fabrik var i full gång.
Tusentals jobb flyttas varje vecka från Europa och USA till Kina. Där har den snabba industrialiseringen lett till elbrist. Flertalet kraftverk i Kina är i dag koleldade och släpper ut stora mängder koldioxid och tungmetaller. Lösningen blir cirka 30 nya kärnkraftverk. Dom skall byggas vid östkusten före år 2020. Satsningen på kärnkraftel kommer att förbättra miljön då den produceras utan koldioxidutsläpp. Industriproduktionen i Kina ökade med 19 procent i april jämfört med april förra året.
I Tyskland anpassar man sig till verkligheten. I Kina höjer man levnadsstandarden. I Sverige tvekar man. Sjukskrivningarna uppges kosta ofattbara 120 miljarder kronor per år. 20 procent av medborgarna lär vara arbetslösa. Revorna i vården, skolan och omsorgen blir allt tydligare. Bo Hallqvist, försäkringsläkare i Norrbotten konstaterar att "Med största respekt för dem som är sjuka, vilka givetvis skall ha sin ersättning, påstår jag att 60 miljarder kronor betalas ut i onödan." Har sjukskrivning i vissa fall blivit ett sätt att försörja sig? Är det inte dags att stoppa rutschkanan?

Tage Sandmark

Läs mer om